Miniszaszłyki z mozzarellą i melonem
Rewelacyjna przekąska. Przygotujesz je w mig!
Sposób przygotowania
1. Kuleczki mozzarelli osącz na sicie z zalewy. Cienkie plasterki szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej) ułóż na desce, przekrój na pół.
2. Połówkę dojrzałego melona (możesz wybrać odmianę galia o jasnym miąższu lub kantalupa o pomarańczowym) obierz ze skórki, pozbaw nasion.
3. Melonowy miąższ pokrój w równą kostkę o wielkości zbliżonej do wielkości kulek mozzarelli. Możesz też wykorzystać specjalną łyżeczkę do melona i wydrążyć z miąższu 12 kulek. Przygotuj 12 ozdobnych patyczków lub małych szpadek do szaszłyków (ewentualnie długich wykałaczek).
4. Na przygotowane patyczki lub szpadki nadziewaj kolejno kawałki (lub kulki) melona, kuleczki mozzarelli oraz zwinięte dekoracyjnie półplasterki szynki dojrzewającej.