Minitarty z rabarbarem
Słodki deser na wiosenne popołudnie.
Składniki
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Posiekaj masło i wymieszaj je palcami z sypkimi składnikami. Dodaj roztrzepane jajko i wodę. Wymieszaj, po czym zagnieć ręcznie. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie lub za gęste, dodaj mąki lub wody. Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na godzinę.
2. Na nadzienie obierz rabarbar i pokrój łodygi na grube plastry. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Odsącz nadmiar soku. Wymieszaj rabarbar z cynamonem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
3. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia półkę piekarnika. Obsyp po wierzchu bułką tartą. Wyłóż pośrodku rabarbar, pozostawiając 3 cm wolnego brzegu. Zawiń ten brzeg do środka, lekko go dociskając.
4. Piecz tarty 35-40 minut, aż ciasto się ładnie zezłoci. Po wyjęciu lekko ostudź i obsyp cukrem pudrem.