Mintaj w sosie

Mintaj w sosie smakuje wyjątkowo. Wypróbuj nasz przepis a przekonasz się, że twoje dziecko polubi ryby. Polecamy wyłącznie starszakom, gdyż rybę smaży się w dużej ilości tłuszczu.

Przed panierowaniem mintaja posyp go przyprawami.
Przed panierowaniem mintaja posyp go przyprawami. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z mintaja
  • mąka pszenna
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

1. Rybę rozmrozić, umyć i dokładnie osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki.

2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem smażyć na średnim ogniu bez pokrywki. Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki, rozprowadzić niewielką ilością sosu, dodać do reszty, podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.

3. Mintaja obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym jajku, znów w mące i jeszcze raz w jajku. Usmażyć na dużej ilości tłuszczu. Podawać z sosem pomidorowym i sałatką z pomidorów.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas