Mintaj w sosie
Mintaj w sosie smakuje wyjątkowo. Wypróbuj nasz przepis a przekonasz się, że twoje dziecko polubi ryby. Polecamy wyłącznie starszakom, gdyż rybę smaży się w dużej ilości tłuszczu.
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z mintaja
- mąka pszenna
- 2-3 jajka
- olej do smażenia
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 100 ml śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
1. Rybę rozmrozić, umyć i dokładnie osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki.
2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem smażyć na średnim ogniu bez pokrywki. Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki, rozprowadzić niewielką ilością sosu, dodać do reszty, podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
3. Mintaja obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym jajku, znów w mące i jeszcze raz w jajku. Usmażyć na dużej ilości tłuszczu. Podawać z sosem pomidorowym i sałatką z pomidorów.