Miód - 10 łatwych przepisów

Ma niezwykłe właściwości – chociaż jest bardzo słodki, znakomicie sprawdza się nie tylko w deserach. Oto kilka niebanalnych pomysłów!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

1. Rajskie jabłuszka

Oto pyszny zimowy deser:

4 duże jabłka umyj, odetnij górę, usuń gniazda nasienne. 80 g miodu połącz z posiekanymi orzechami, rodzynkami, migdałami (ok. 100 g) i 1/2 łyżeczki imbiru. Nafaszeruj jabłka. Na wierzchu każdego połóż grudkę masła. Ułóż na blasze na folii aluminiowej i podpiecz w piekarniku. Oprósz cynamonem, cukrem pudrem i podaj.

2. Zimowa sałatka

Z miodem wspaniale smakuje wiele sałatek z owocami. Bardzo smaczną i prostą możesz zrobić tak: w rondelku lekko rozgrzej 4 łyżki miodu. Zanurz w nim ćwiartki z 4 obranych pomarańczy, obtocz je w wiórkach kokosowych. Podaj na sałacie lodowej.

3. Barszcz miodowy

1 kg buraków ugotuj w łupinach. Obierz, grubo zetrzyj. Zalej litrem wody i powoli zagotuj. Ugotuj też namoczone suszone śliwki (ok. 200 g). Wywar z buraków połącz z wywarem ze śliwek, zagotuj, dodaj 4 łyżki miodu i przypraw do smaku. Podaj z pasztecikami, naleśnikami lub postną kapustą.

4. Sos polski do ryb

Masz ochotę na pieczoną rybę, np. karpia, z pysznym sosem? Zrobisz go tak: 4 łyżki miodu podgrzej z łyżką masła. Dodaj 3 łyżki startego, czerstwego piernika i wymieszaj. Dolej szkl. bulionu i gotuj, mieszając. Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać też posiekane płatki migdałowe lub/i rodzynki. Dopraw do smaku (np. cukrem, solą, ew. czerwonym, wytrawnym winem).

5. Marynata do mięs

Miód pasuje do mnóstwa mięs, m.in. do drobiu, wołowiny czy wieprzowiny. Prostą marynatę możesz przygotować z 3 łyżek miodu, 2 łyżek sosu sojowego, łyżki soku z cytryny, 2 łyżek oleju oraz pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki, posmaruj mięso i włóż do lodówki

na ok. 3 godziny. Następnie upiecz.

6. Miodowniczki

200 g miodu wymieszaj z 350 g mąki. Dodaj łyżeczkę cynamonu, 2 utłuczone goździki, 2 łyżki masła i 2 jajka. Zagnieć ciasto, rozwałkuj, powycinaj kółeczka (lub inne kształty), ułóż na blasze. Piecz 1,5 godz. w średnio gorącym piekarniku (by się zezłociły i stwardniały). Gotowe polukruj.

7. Jarzynka w glazurze

4 szkl. pokrojonej w plasterki marchewki, 4 łyżki miodu, 3 łyżki masła, ew. łyżkę soku z pomarańczy, 1/2 łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki soli wymieszaj w rondlu. Duś pod przykryciem 30 min, mieszając, aż marchewka pokryje się glazurą. Podaj na gorąco, np. do mięsa.

8. Herbatka na mróz

3 torebki herbaty zalej 3 szklankami wrzącej wody. Dodaj kawałek kory cynamonu. Parz razem 3-5 minut. Odcedź, dodaj 3 łyżki płynnego miodu i szklankę soku z grejpfruta.

9. Domowe sezamki

6 łyżeczek miodu lekko podgrzej w garnuszku. Upraż 100 g sezamu i wsyp do miodu, wymieszaj. Nałóż po porcji na papier do pieczenia, rozłożony na blasze. Piecz w 170°C 10-15 min do zrumienienia.

10. Nalewka

500 g miodu i pół szkl. wody zagotuj i odstaw. Do gorącego miodu wlej po pół litra wódki i spirytusu. Wymieszaj. Ostudź, przelej do butelek. Miodówka jest gotowa po kilku dniach, ale im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas