Miód rzepakowy: Wartości i skład

Rzepak jest bardzo ważną rośliną uprawianą na polskich polach, która odgrywa kluczową rolę w gospodarce. Nie tylko dostarcza cennego oleju wykorzystywanego w kulinariach, ale służy także do produkcji biopaliw. Jednak kołyszące się późną wiosną złote łany rzepaku, to nie lada gratka dla pszczół, które z nektaru wytwarzają miód. Miód rzepakowy charakteryzuje się wyjątkowym wyglądem, ale także smakiem, co pozwala stawiać go w czołówce najlepszych miodów. Poza tym odznacza się obecnością wielu cennych składników, które – z całą pewnością – przysłużą się zdrowiu. Dlaczego warto jeść miód rzepakowy? Sprawdźmy!

Płynny miód rzepakowy jest jasnożółty, ale szybko się krystalizuje
Płynny miód rzepakowy jest jasnożółty, ale szybko się krystalizuje123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o miodzie rzepakowym?

Miód rzepakowy z całą pewnością wyróżnia się od tych, do których często jesteśmy przyzwyczajeni (choć płynny miód rzepakowy, nie różni się wyglądem od swoich np. akacjowych czy lipowych kuzynów). Okazuje się, że to właśnie w nim proces krystalizacji zachodzi bardzo szybko: wtedy uzyskuje się kremowy produkt, o bardzo jasnej, wręcz białej barwie. Co ciekawe, miód rzepakowy krystalizuje się w momencie zbioru z pasieki bądź ula.

Czym charakteryzuje się miód rzepakowy? Otóż odznacza się delikatnym smakiem, ale często - a zwłaszcza świeży miód - wykazuje intensywny zapach rzepaku. Niestety, jeśli ktoś przepada za aromatem tej pięknej rośliny, musi się spieszyć, ponieważ z czasem jej zapach się zatraca.

"Więcej niż miód"Interia.tv

Co można znaleźć w miodzie rzepakowym?

Miód rzepakowy to nie tylko rarytas i smaczny słodzik. Okazuje się, że zawiera wiele wartości odżywczych. Na początku trzeba wspomnieć, że to bogate źródło węglowodanów: glukozy i fruktozy, które są cennym surowcem energetycznym. Ale to nie koniec obecności cennych substancji w miodzie rzepakowym. Znaleźć w nim można również kwasy organiczne, białko, a także pierwiastki: potas, żelazo, wapń i miedź. Miód rzepakowy to także skarbnica witaminy C oraz tych z grupy B.

Dlaczego warto jeść miód rzepakowy?

Miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje - wtedy przybiera kremową konsystencję
Miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje - wtedy przybiera kremową konsystencję123RF/PICSEL

Powszechnie wiadomo, że miody są cenne, jeśli chodzi o ich działanie na organizm, a także - wraz z czosnkiem - zaliczane są do naturalnych antybiotyków. To za sprawą właściwości bakteriobójczych i regenerujących. Nie inaczej jest z miodem rzepakowym, który również podziela działanie swoich kuzynów. Miód rzepakowy warto dodawać do ciepłych napojów podczas infekcji, a także warto go spożywać w czasie rekonwalescencji. Działanie regeneracyjne miodu można wykorzystać stosując go miejscowo na drobne rany oraz zmiany skórne, ponieważ przyspiesza procesy ich gojenia, a także zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania blizn.

Pozbądź się problemów ze zdrowiem

Miód rzepakowy może poprawić kondycję wątroby
Miód rzepakowy może poprawić kondycję wątroby

Jeśli wahamy się nad kupnem konkretnego rodzaju miodu, warto dowiedzieć się, komu jest szczególnie polecany ten rodzaj miodu. Miodem rzepakowym powinni zainteresować się szczególnie ci, którzy cierpią na dolegliwości związane z układem trawienia. Szczególnie polecany jest dla tych cierpiących z powodu nawracających wrzodów żołądka. Oczywiście miód rzepakowy reguluję także pracę żołądka i jelit, a także zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak wzdęcia czy zgaga.

Warto wspomnieć, że miód rzepakowy - ze względu na działanie kwasów organicznych - może wspierać pracę wątroby, co przekłada się na sprawniejsze oczyszczanie organizmu z toksyn.

Miód rzepakowy to także sprawdzony sposób na poprawę pracy jednego z najważniejszych narządów, czyli serca. Wszystko to zasługa obecności potasu, bo - jak wiadomo - to właśnie on wspiera jego pracę, a także może przyczynić się do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Cenna jest tutaj również witamina C. Choć najbardziej znana jest z pobudzania odporności, to trzeba również przypomnieć fakt, że wzmacnia, uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, co może ograniczyć odkładania się blaszki miażdżycowej, która zwiększa prawdopodobieństwo zawału czy udaru.

Czy każdy może sięgnąć po miód rzepakowy?

Choć miód rzepakowy odznacza się szerokim wachlarzem działania, to - niestety - nie każdy może po niego sięgnąć. Przede wszystkim z powodu obecności ogromnej ilości węglowodanów. To właśnie one, w postaci cukrów (glukozy i fruktozy) mogą szkodzić diabetykom, a w nadmiarze zaburzać gospodarce hormonalnej czy niszczyć zęby.

Dodatkowo warto wspomnieć, że miód rzepakowy jest kaloryczny, więc jego często zjadanie może być zamachem na zdrową i szczupłą sylwetkę. Jeśli chcemy, aby miód rzepakowy działał korzystnie na organizm, warto stosować go rozsądnie i nie zjadać więcej niż jedną/dwie łyżeczki dziennie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas