Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis i właściwości

Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis, właściwości i stosowanie
Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis, właściwości i stosowanie123RF/PICSEL

Składniki

Miód: Właściwości

Zawarte w miodzie składniki są dobre dla zdrowia
Zawarte w miodzie składniki są dobre dla zdrowia123RF/PICSEL
Wzmacnia odporność, poprawia florę bakteryjną, leczy trądzik… W czym jeszcze pomaga miód manuka? infoWire.pl

Składniki

Miodówka: Ambrozja starożytnych

Alkohol na bazie miodu starożytni traktowali jak ambrozję
Alkohol na bazie miodu starożytni traktowali jak ambrozję 123RF/PICSEL

Nalewka z miodu: Przepis

Tradycyjny przepis na nalewkę z miodu
Tradycyjny przepis na nalewkę z miodu123RF/PICSEL
  1. Zagotuj szklankę wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Wymieszaj 125 mililitrów miodu z przegotowaną wodą. W razie kłopotów z połączeniem mieszanki — lekko ją podgrzej. Jeśli pojawi się biała piana — zbierz ją. 
  3. Do zimnej mikstury wlej połowę litra spirytusu i wymieszaj. 
  4. Nalewkę wlej do słoika i odstaw na trzy dni. 
  5. Po tym czasie przelej miodówkę do butelek — jest już gotowa. 

Miodówka z cytryną: Przepis

Błyskawiczna nalewka miodowa

Nalewka miodowa: Właściwości

Składniki

zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?