Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis i właściwości

Jest dobry dla serca i układu pokarmowego, pomaga przy wrzodach żołądka, biegunce i zaparciach, działa przeciwbakteryjne i wspiera leczenie infekcji, dobrze wpływa na pracę mózgu — miód. Warto jeść go w postaci naturalnej lub przygotować z niego nalewkę. Połączenie miodu z alkoholem może wzmocnić jego niektóre właściwości.

Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis, właściwości i stosowanie
Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis, właściwości i stosowanie123RF/PICSEL

Miód: Właściwości

Zawarte w miodzie składniki są dobre dla zdrowia
Zawarte w miodzie składniki są dobre dla zdrowia123RF/PICSEL

Właściwości prozdrowotne i lecznicze miodu znane były i wykorzystywane od starożytności. Podobno Hipokrates, ojciec medycyny, zawdzięczał swoje długie życie upodobaniu do gęstego, złotego miodu. Współcześnie w medycynie alternatywnej leczenie produktami pszczelimi zyskało nawet własną nazwę — apiterapia lub apifitoterapia. Miód wykorzystuje także medycyna konwencjonalna i farmaceutyka. Jest on składnikiem wielu leków stosowanych w kardiochirurgii, ortopedii, dermatologii, ginekologii, czy pediatrii.

Składniki zawarte w miodzie sprawiają, że sprzyja on gojeniu ran i zapobiega powstawaniu blizn. Płynne złoto ma właściwości bakteriobójcze, pomaga w bólach gardła oraz przy przeziębieniach. Miód jest dobry dla serca, hamuje rozwój miażdżycy i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zaleca się jego stosowanie przy biegunkach, zgadze, wrzodach żołądka, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Miód koi nerwy, poprawia nastrój, sprzyja zasypianiu oraz poprawia pracę mózgu. Dlatego warto go jeść i przygotowywać na jego bazie różne smakołyki. Wspaniały smak ma między innymi nalewka z miodu.

Miodówka: Ambrozja starożytnych

Alkohol na bazie miodu starożytni traktowali jak ambrozję
Alkohol na bazie miodu starożytni traktowali jak ambrozję 123RF/PICSEL

O tym, że alkohol na bazie miodu i wody ma dobroczynny wpływ na zdrowie, byli przekonani już starożytni. Zarówno u Egipcjan, Greków, Majów, jak i Wikingów spotkać można dowody, że traktowali oni napitek z miodu jako ambrozję zapewniającą młodość i długie życie.

Nalewkę można przygotować na wiele sposobów i z różnych gatunków miodu. Najczęściej stosuje się miody: lipowy, gryczany, akacjowy lub spadziowy. Jednak napój ten może być przygotowywany na bazie każdego, naturalnego miodu — syntetyczny nie nadaje się na miodówkę.

Nalewka z miodu: Przepis

Tradycyjny przepis na nalewkę z miodu
Tradycyjny przepis na nalewkę z miodu123RF/PICSEL

Najbardziej tradycyjny przepis na nalewkę z miodu zakłada wykorzystanie naturalnego złota w połączeniu ze spirytusem i wodą. Koneserzy twierdzą, że taka nalewka najlepiej smakuje na miodzie akacjowym bądź spadziowym, ale każdy rodzaj tego pszczelego produktu będzie odpowiedni. Proces przygotowania miodówki jest bardzo prosty.

  1. Zagotuj szklankę wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  • Wymieszaj 125 mililitrów miodu z przegotowaną wodą. W razie kłopotów z połączeniem mieszanki — lekko ją podgrzej. Jeśli pojawi się biała piana — zbierz ją.

  • Do zimnej mikstury wlej połowę litra spirytusu i wymieszaj.

  • Nalewkę wlej do słoika i odstaw na trzy dni.

  • Po tym czasie przelej miodówkę do butelek — jest już gotowa. 
  • Rada: jeśli miód się skrystalizował, to wystarczy podgrzać go w kąpieli wodnej, a znów będzie płynnym złotem

    Miodówka z cytryną: Przepis

    Innym sposobem na przygotowanie miodówki jest dodatnie do niej cytryny. Aby przygotować taką nalewkę, należy lekko podgrzać w garnku szklankę wody, sok z dwóch cytryn, skórkę otartą z połowy owocu oraz 125 mililitrów miodu. Wszystko dobrze wymieszać. Temperatura mieszanki nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.

    Gdy napar wystygnie, dodajemy do niego szklankę spirytusu i mieszamy. Następnie przelewamy nalewkę do słoika lub butelki i odstawiamy na miesiąc. W tym czasie każdego dnia wstrząsamy pojemnikiem, aby zmieszać jego zawartość. Po miesiącu napitek filtrujemy przez gazę i przelewamy do czystej butelki, w której powinien stać kolejny miesiąc.

    Do przygotowania nalewki według tego przepisu możesz użyć także limonki bądź pomarańczy.

    Błyskawiczna nalewka miodowa

    Nalewkę miodową, którą można się raczyć od razu, należy przygotować, wlewając do garnka połowę litra wody, 250 mililitrów miodu, łyżeczkę cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej i kilka goździków. Mieszankę dobrze jest lekko podgrzać i wymieszać. Następnie trzeba ją ostudzić i połączyć z połową litra spirytusu. Na koniec należy przefiltrować nalewkę przez gazę i wlać do butelek. Warto odłożyć ją w ciemne, ciepłe miejsce na dobę, ale można także spożywać od razu po przygotowaniu.

    Nalewka miodowa: Właściwości

    Nalewka z miodu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, toteż pomoże przy grypie, przeziębieniu, bólu gardła, chrypce i infekcjach górnych dróg oddechowych. Miodówka pozytywnie wpływa na pracę serca i na trawienie, wzmaga apetyt, jest zalecana przy biegunkach i zaparciach. Miodowa nalewka pomoże ukoić nerwy i zasnąć — ma działanie uspokajające i usypiające.

    Stosując nalewkę miodową, trzeba pamiętać, że jest to mocny alkohol, dlatego w celach leczniczych nie należy przyjmować jej w dużych dawkach.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas