Miodownik

Aromatyczne ciasto z pomarańczami

Ciasto z pomarańczami
Ciasto z pomarańczami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: pomarańcze sparz. Z dużej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mniejszą pokrój w pół- plasterki. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z proszkiem, kurkumą i solą. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie wymieszaj z pojedynczo dodawanymi jajkami, wbijając kolejne, dopiero gdy poprzednie połączy się z masą. Porcjami domieszaj mąkę z dodatkami i skórkę pomarańczową. Ciasto nałóż do foremki. Rozłóż półplasterki pomarańczy oprószone cukrem. Piecz ok. 40 minut. 

2. Poncz: podgrzej sok, przecedź przez sitko. Dołóż miód, mieszaj, aż składniki się połączą. Gdy ciasto ostygnie podziurkuj je, np. pałeczką do sushi. Miodownik polej równomiernie połową ponczu, omijając pomarańcze. Poczekaj, aż ciasto wchłonie płyn, skrop je resztą ponczu.

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas