Reklama

Miodownik na sodzie

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. miodu
  • 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag masła roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników

Składniki - krem

  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 10 dag masła roślinnego
  • esencja waniliowa

Składniki - dekoracja

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1/4 szkl. śmietanki 36%
  • ew. 1 łyżka rumu
  • posiekane orzechy

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło stop, wymieszaj z miodem i z cukrem. Ostudź. Mąkę przesiej z sodą, połącz z przyprawą. Wlej masło, wbij jajka, wymieszaj i wyrób na gładką masę. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Podziel na 4 części - każdą rozwałkuj na równe prostokąty, podsypując je mąką. 

2. Każdy prostokąt piecz oddzielnie ok. 15 minut w 180°C (upieczone placki po wystygnięciu stwardnieją). 

3. Krem: zagotuj mleko z cukrem. Wsyp kaszkę i ugotuj ją na miękko. Gdy zgęstnieje, całkowicie ostudź. Zmiksuj z masłem na puszysty krem, domieszaj esencję. Kremem przełóż blaty ciasta. Dociśnij je i dobrze schłodź. 

4. Zrób polewę: śmietankę podgrzej z połamaną czekoladą i rumem. Zdejmij z ognia, krótko zmiksuj. Gdy przestygnie, polej miodownik. Posyp go orzechami.

Reklama


Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy