Miodownik na sodzie
Rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło stop, wymieszaj z miodem i z cukrem. Ostudź. Mąkę przesiej z sodą, połącz z przyprawą. Wlej masło, wbij jajka, wymieszaj i wyrób na gładką masę. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Podziel na 4 części - każdą rozwałkuj na równe prostokąty, podsypując je mąką.
2. Każdy prostokąt piecz oddzielnie ok. 15 minut w 180°C (upieczone placki po wystygnięciu stwardnieją).
3. Krem: zagotuj mleko z cukrem. Wsyp kaszkę i ugotuj ją na miękko. Gdy zgęstnieje, całkowicie ostudź. Zmiksuj z masłem na puszysty krem, domieszaj esencję. Kremem przełóż blaty ciasta. Dociśnij je i dobrze schłodź.
4. Zrób polewę: śmietankę podgrzej z połamaną czekoladą i rumem. Zdejmij z ognia, krótko zmiksuj. Gdy przestygnie, polej miodownik. Posyp go orzechami.