Miodownik na sodzie
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- 2 szkl. mąki tortowej
- 3/4 szkl. miodu
- 1/3 szkl. drobnego cukru
- 3 jajka
- 15 dag masła roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- krem
- 2 szkl. mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 10 dag masła roślinnego
- esencja waniliowa
- dekoracja
- 10 dag mlecznej czekolady
- 1/4 szkl. śmietanki 36%
- ew. 1 łyżka rumu
- posiekane orzechy
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło stop, wymieszaj z miodem i z cukrem. Ostudź. Mąkę przesiej z sodą, połącz z przyprawą. Wlej masło, wbij jajka, wymieszaj i wyrób na gładką masę. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Podziel na 4 części - każdą rozwałkuj na równe prostokąty, podsypując je mąką. 2. Każdy prostokąt piecz oddzielnie ok. 15 minut w 180°C (upieczone placki po wystygnięciu stwardnieją). 3. Krem: zagotuj mleko z cukrem. Wsyp kaszkę i ugotuj ją na miękko. Gdy zgęstnieje, całkowicie ostudź. Zmiksuj z masłem na puszysty krem, domieszaj esencję. Kremem przełóż blaty ciasta. Dociśnij je i dobrze schłodź. 4. Zrób polewę: śmietankę podgrzej z połamaną czekoladą i rumem. Zdejmij z ognia, krótko zmiksuj. Gdy przestygnie, polej miodownik. Posyp go orzechami.