Miodownik z lukrem
Pyszne ciasto do kawy. Wystarczy dla wszystkich domowników, a nawet i dla gości!

Składniki
- 60 dag mąki
- 20 dag miodu
- szklanka cukru
- 15 dag margaryny
- łyżeczka sody
- 5 jajek
- 5 łyżek orzechów włoskich
- rodzynki
- orzechy laskowe
- 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
- łyżeczka aromatu lub likieru migdałowego
- polewa toffi
- szczypta soli
10 porcji
Sposób przygotowania
1. W rondelku rozpuść miód, masło i cukier. Wystudź. Masę wlej do przesianej mąki z sodą, dodaj żółtka i aromat, miksuj przez około 7 minut.Ubij pianę z białek i soli. Pianę i bakalie przełóż do ciasta przemieszaj. Zostaw do dekoracji 2 łyżki orzechów włoskich.2. Małą tortownicę wyłóż papierem,przelej ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut do suchego patyczka. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, polej przestudzone ciasto, posyp orzechami włoskimi.