Miodowniki pełne orzechów
Są pyszne i aromatyczne. Umilą świąteczny czas!
Bakaliowy blok z cynamonem
Sposób przygotowania
1. Orzechy drobno posiekaj. Owoce kandyzowane pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę zetrzyj na tarce do dużych otworkach. Żurawinę wymieszaj z rumem, po 20 minutach osącz.
2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Wsyp orzechy oraz czekoladę. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, przestudź.
3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep je rózgą tak, by podwoiły swoją objętość. Dodaj jogurt, miód i stopione masło. Wymieszaj. Keksówkę natłuść i wysyp tartą bułką.
4. Płynne składniki wlej do suchych. Dodaj owoce, wymieszaj. Przelej do formy. Piecz 60 minut w 180 st. Miód podgrzej, połącz z migdałami. Rozłóż na wierzchu letniego ciasta.
Migdałowiec sułtański
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i wyrób mikserem na gładką masę. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel je na 4 części. Rozwałkuj na jednakowe prostokąty i kolejno upiecz je na blaszce przykrytej pergaminem (po ok. 30 minut w 180 st.). Placki ostudź.
2. W rondlu zagotuj mleko, wsyp kaszę i cukier. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
3. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą białą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce kaszy. Na koniec masę wymieszaj z migdałami.
4. Kremem posmaruj 3 placki. Ułóż je jeden na drugim. Przykryj ostatnim plackiem, dociśnij. Posmaruj polewą, posyp posiekanymi orzechami.
Piernik z dżemem figowym
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do pierników. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i orzechy. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.
2. Keksówkę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 st. Piecz 60 minut.
3. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 placki. Dżem podgrzej na bardzo małym płomieniu, wymieszaj z rumem (ew. innym mocnym alkoholem) i przełóż nim placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 3 dni. Przed podaniem polej polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Ew. oprósz złotym pyłem
Torcik marchewkowy
Sposób przygotowania
1. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj grubo masłem. Piekarnik rozgrzej do 150 st. Do jednej miski włóż marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Odstaw bez mieszania. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj przyprawę do pierników, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
2. W trzeciej misce ubij jajka z cukrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dołóż miód, a potem wlej cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do masy przełóż zawartość miski z marchewką. Delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Dodaj zawartość miski z mąką i połącz składniki tak jak poprzednio. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz 70 minut. Ostudź.
3. Śmietanę ubij, czekoladę drobno zetrzyj. Serek wymieszaj ze śmietaną, czekoladą i sokami. Kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Posyp wiórkami, udekoruj.
Baklawa pachnąca różą
Sposób przygotowania
1. Syrop: do garnuszka wlej wszystkie składniki, podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy miód się rozpuści, gotuj jeszcze przez 2 minuty, ostudź.
2. Ciasto: masło rozpuść. Orzechy wymieszaj z miodem, cynamonem, kardamonem i wodą różaną. Na blaszce wyłożonej pergaminem połóż 1 płat ciasta. Posmaruj go masłem (najłatwiej zrobić to pędzelkiem). Przykryj drugim płatem, posmaruj go masłem. Ułóż tak 8 warstw ciasta. Na nich rozsmaruj masę orzechową.
Przykryj kolejno układanymi i smarowanymi masłem płatami ciasta (w sumie 12 warstw). Pokrój na 20 porcji. Piecz 2 godziny w 140 st. Gorące polej zimnym syropem. Odstaw na dobę.