Miodowniki pełne orzechów

Blok bakaliowy
Blok bakaliowy123RF/PICSEL

Bakaliowy blok z cynamonem

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • po 1/2 szkl. cukru i miodu
  • po 1 szkl. orzechów i kandyzowanych owoców
  • 2/3 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki jogurtu natural.
  • 5 łyżek rumu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy

- wierzch

  • 5 łyżek miodu
  • po 1/2 szkl. całych i siekanych migdałów
12 porcji

Sposób przygotowania

Migdałowiec
Migdałowiec123RF/PICSEL

Migdałowiec sułtański

Składniki

  • 4 niepełne szklanki (50 dag) mąki pszennej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 6 łyżek miodu
  • 8 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do pierników

- krem

  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2,5 szkl. cukru pudru
  • 1 i 1/4 kostki (25 dag) masła
  • 1,5 szkl. tartych migdałów (blanszowanych, bez skórki)

- wierzch

  • 1 op. polewy czekoladowej
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania

Piernik
Piernik123RF/PICSEL

Piernik z dżemem figowym

Składniki

  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 1 słoik dżemu figowego
  • 30 ml rumu
  • 1,5 łyżki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki kakao
  • tłuszcz oraz tarta bułka do formy
  • 1 op. polewy z gorzkiej czekolady
  • ew. złoty pył perłowy do dekoracji ciast

Sposób przygotowania

Torcik marchewkowy
Torcik marchewkowy123RF/PICSEL

Torcik marchewkowy

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 szkl. drobno startej marchewki
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1 szkl. oleju (np. rzepakowego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do tortownicy

- krem

  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 małe op. serka mascarpone
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny

Sposób przygotowania

Baklawa
Baklawa123RF/PICSEL

Baklawa pachnąca różą

Składniki

  • 20 płatów ciasta filo
  • 1 kostka (20 dag) masła klarowanego
  • 2 szkl. drobno pokrojonych orzechów pekan i pistacji
  • 1/2 szkl. miodu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 szkl. wody różanej

- syrop

  • 3/4 szkl. płynnego miodu, np. akacjowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szkl. wody różanej
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?