Reklama

Reklama

Miodowniki pełne orzechów

Są pyszne i aromatyczne. Umilą świąteczny czas!

Bakaliowy blok z cynamonem

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • po 1/2 szkl. cukru i miodu
  • po 1 szkl. orzechów i kandyzowanych owoców
  • 2/3 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki jogurtu natural.
  • 5 łyżek rumu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy

Składniki - wierzch

  • 5 łyżek miodu
  • po 1/2 szkl. całych i siekanych migdałów

Sposób przygotowania

1. Orzechy drobno posiekaj. Owoce kandyzowane pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę zetrzyj na tarce do dużych otworkach. Żurawinę wymieszaj z rumem, po 20 minutach osącz. 

2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Wsyp orzechy oraz czekoladę. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, przestudź. 

3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep je rózgą tak, by podwoiły swoją objętość. Dodaj jogurt, miód i stopione masło. Wymieszaj. Keksówkę natłuść i wysyp tartą bułką.

4. Płynne składniki wlej do suchych. Dodaj owoce, wymieszaj. Przelej do formy. Piecz 60 minut w 180 st. Miód podgrzej, połącz z migdałami. Rozłóż na wierzchu letniego ciasta.

Reklama

Migdałowiec sułtański

Składniki

  • 4 niepełne szklanki (50 dag) mąki pszennej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 6 łyżek miodu
  • 8 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do pierników

Składniki - krem

  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2,5 szkl. cukru pudru
  • 1 i 1/4 kostki (25 dag) masła
  • 1,5 szkl. tartych migdałów (blanszowanych, bez skórki)

Składniki - wierzch

  • 1 op. polewy czekoladowej
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i wyrób mikserem na gładką masę. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel je na 4 części. Rozwałkuj na jednakowe prostokąty i kolejno upiecz je na blaszce przykrytej pergaminem (po ok. 30 minut w 180 st.). Placki ostudź. 

2. W rondlu zagotuj mleko, wsyp kaszę i cukier. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudź. 

3. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą białą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce kaszy. Na koniec masę wymieszaj z migdałami. 

4. Kremem posmaruj 3 placki. Ułóż je jeden na drugim. Przykryj ostatnim plackiem, dociśnij. Posmaruj polewą, posyp posiekanymi orzechami.  

Piernik z dżemem figowym

Składniki

  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 1 słoik dżemu figowego
  • 30 ml rumu
  • 1,5 łyżki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki kakao
  • tłuszcz oraz tarta bułka do formy
  • 1 op. polewy z gorzkiej czekolady
  • ew. złoty pył perłowy do dekoracji ciast

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do pierników. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i orzechy. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem. 

2. Keksówkę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 st. Piecz 60 minut. 

3. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 placki. Dżem podgrzej na bardzo małym płomieniu, wymieszaj z rumem (ew. innym mocnym alkoholem) i przełóż nim placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 3 dni. Przed podaniem polej polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Ew. oprósz złotym pyłem

Torcik marchewkowy

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 szkl. drobno startej marchewki
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1 szkl. oleju (np. rzepakowego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do tortownicy

Składniki - krem

  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 małe op. serka mascarpone
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny

Sposób przygotowania

1. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj grubo masłem. Piekarnik rozgrzej do 150 st. Do jednej miski włóż marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Odstaw bez mieszania. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj przyprawę do pierników, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj. 

2. W trzeciej misce ubij jajka z cukrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dołóż miód, a potem wlej cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do masy przełóż zawartość miski z marchewką. Delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Dodaj zawartość miski z mąką i połącz składniki tak jak poprzednio. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz 70 minut. Ostudź. 

3. Śmietanę ubij, czekoladę drobno zetrzyj. Serek wymieszaj ze śmietaną, czekoladą i sokami. Kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Posyp wiórkami, udekoruj.

Baklawa pachnąca różą

Składniki

  • 20 płatów ciasta filo
  • 1 kostka (20 dag) masła klarowanego
  • 2 szkl. drobno pokrojonych orzechów pekan i pistacji
  • 1/2 szkl. miodu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 szkl. wody różanej

Składniki - syrop

  • 3/4 szkl. płynnego miodu, np. akacjowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szkl. wody różanej
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

1. Syrop: do garnuszka wlej wszystkie składniki, podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy miód się rozpuści, gotuj jeszcze przez 2 minuty, ostudź. 

2. Ciasto: masło rozpuść. Orzechy wymieszaj z miodem, cynamonem, kardamonem i wodą różaną. Na blaszce wyłożonej pergaminem połóż 1 płat ciasta. Posmaruj go masłem (najłatwiej zrobić to pędzelkiem). Przykryj drugim płatem, posmaruj go masłem. Ułóż tak 8 warstw ciasta. Na nich rozsmaruj masę orzechową.

Przykryj kolejno układanymi i smarowanymi masłem płatami ciasta (w sumie 12 warstw). Pokrój na 20 porcji. Piecz 2 godziny w 140 st. Gorące polej zimnym syropem. Odstaw na dobę.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje