Reklama

Reklama

Miodowniki pełne orzechów

Są pyszne i aromatyczne. Umilą świąteczny czas!

Bakaliowy blok z cynamonem

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • po 1/2 szkl. cukru i miodu
  • po 1 szkl. orzechów i kandyzowanych owoców
  • 2/3 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki jogurtu natural.
  • 5 łyżek rumu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy

Składniki - wierzch

  • 5 łyżek miodu
  • po 1/2 szkl. całych i siekanych migdałów

Sposób przygotowania

1. Orzechy drobno posiekaj. Owoce kandyzowane pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę zetrzyj na tarce do dużych otworkach. Żurawinę wymieszaj z rumem, po 20 minutach osącz. 

2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Wsyp orzechy oraz czekoladę. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, przestudź. 

3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep je rózgą tak, by podwoiły swoją objętość. Dodaj jogurt, miód i stopione masło. Wymieszaj. Keksówkę natłuść i wysyp tartą bułką.

4. Płynne składniki wlej do suchych. Dodaj owoce, wymieszaj. Przelej do formy. Piecz 60 minut w 180 st. Miód podgrzej, połącz z migdałami. Rozłóż na wierzchu letniego ciasta.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje