Miodowniki pełne orzechów
Są pyszne i aromatyczne. Umilą świąteczny czas!

Bakaliowy blok z cynamonem
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- po 1/2 szkl. cukru i miodu
- po 1 szkl. orzechów i kandyzowanych owoców
- 2/3 szkl. suszonej żurawiny
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 5 jajek
- 2 łyżki jogurtu natural.
- 5 łyżek rumu
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- masło i tarta bułka do formy
- wierzch
- 5 łyżek miodu
- po 1/2 szkl. całych i siekanych migdałów
Sposób przygotowania
1. Orzechy drobno posiekaj. Owoce kandyzowane pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę zetrzyj na tarce do dużych otworkach. Żurawinę wymieszaj z rumem, po 20 minutach osącz.
2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Wsyp orzechy oraz czekoladę. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, przestudź.
3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep je rózgą tak, by podwoiły swoją objętość. Dodaj jogurt, miód i stopione masło. Wymieszaj. Keksówkę natłuść i wysyp tartą bułką.
4. Płynne składniki wlej do suchych. Dodaj owoce, wymieszaj. Przelej do formy. Piecz 60 minut w 180 st. Miód podgrzej, połącz z migdałami. Rozłóż na wierzchu letniego ciasta.

Migdałowiec sułtański
Składniki
- 4 niepełne szklanki (50 dag) mąki pszennej
- 1 kostka (20 dag) masła
- 6 łyżek miodu
- 8 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- krem
- 2 szkl. mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2,5 szkl. cukru pudru
- 1 i 1/4 kostki (25 dag) masła
- 1,5 szkl. tartych migdałów (blanszowanych, bez skórki)
- wierzch
- 1 op. polewy czekoladowej
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i wyrób mikserem na gładką masę. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel je na 4 części. Rozwałkuj na jednakowe prostokąty i kolejno upiecz je na blaszce przykrytej pergaminem (po ok. 30 minut w 180 st.). Placki ostudź.
2. W rondlu zagotuj mleko, wsyp kaszę i cukier. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
3. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą białą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce kaszy. Na koniec masę wymieszaj z migdałami.
4. Kremem posmaruj 3 placki. Ułóż je jeden na drugim. Przykryj ostatnim plackiem, dociśnij. Posmaruj polewą, posyp posiekanymi orzechami.

Piernik z dżemem figowym
Składniki
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki (10 dag) masła
- 1/2 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2/3 szkl. miodu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
- 1 słoik dżemu figowego
- 30 ml rumu
- 1,5 łyżki przyprawy do pierników
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki kakao
- tłuszcz oraz tarta bułka do formy
- 1 op. polewy z gorzkiej czekolady
- ew. złoty pył perłowy do dekoracji ciast
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do pierników. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i orzechy. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.
2. Keksówkę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 st. Piecz 60 minut.
3. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 placki. Dżem podgrzej na bardzo małym płomieniu, wymieszaj z rumem (ew. innym mocnym alkoholem) i przełóż nim placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 3 dni. Przed podaniem polej polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Ew. oprósz złotym pyłem

Torcik marchewkowy
Składniki
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 3 szkl. drobno startej marchewki
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 5 łyżek miodu
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1 szkl. oleju (np. rzepakowego)
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do tortownicy
- krem
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 1 małe op. serka mascarpone
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny
Sposób przygotowania
1. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj grubo masłem. Piekarnik rozgrzej do 150 st. Do jednej miski włóż marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Odstaw bez mieszania. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj przyprawę do pierników, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
2. W trzeciej misce ubij jajka z cukrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dołóż miód, a potem wlej cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do masy przełóż zawartość miski z marchewką. Delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Dodaj zawartość miski z mąką i połącz składniki tak jak poprzednio. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz 70 minut. Ostudź.
3. Śmietanę ubij, czekoladę drobno zetrzyj. Serek wymieszaj ze śmietaną, czekoladą i sokami. Kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Posyp wiórkami, udekoruj.

Baklawa pachnąca różą
Składniki
- 20 płatów ciasta filo
- 1 kostka (20 dag) masła klarowanego
- 2 szkl. drobno pokrojonych orzechów pekan i pistacji
- 1/2 szkl. miodu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 szkl. wody różanej
- syrop
- 3/4 szkl. płynnego miodu, np. akacjowego
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szkl. wody różanej
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
1. Syrop: do garnuszka wlej wszystkie składniki, podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy miód się rozpuści, gotuj jeszcze przez 2 minuty, ostudź.
2. Ciasto: masło rozpuść. Orzechy wymieszaj z miodem, cynamonem, kardamonem i wodą różaną. Na blaszce wyłożonej pergaminem połóż 1 płat ciasta. Posmaruj go masłem (najłatwiej zrobić to pędzelkiem). Przykryj drugim płatem, posmaruj go masłem. Ułóż tak 8 warstw ciasta. Na nich rozsmaruj masę orzechową.
Przykryj kolejno układanymi i smarowanymi masłem płatami ciasta (w sumie 12 warstw). Pokrój na 20 porcji. Piecz 2 godziny w 140 st. Gorące polej zimnym syropem. Odstaw na dobę.