Mirabelki, morele, a może porzeczki?
Owocowe słodkości.
Babeczki z morelami
Składniki:
- po szklance mąki ryżowej i gryczanej (lub samej gryczanej)
- żółtko
- 150 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 3-4 łyżki wody
Nadzienie:
- 600 g moreli bez pestek
- 2/3 szklanki soku z winogron
- 2/3 szklanki cukru
pudru
płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Wymieszaj obie mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i wymieszaj, aby powstały "kluseczki". Dodaj żółtko roztrzepane z wodą i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Podziel ciasto na 12 placuszków. Wyklej ciastem foremki, dociśnij (możesz wyłożyć foremki pergaminem - łatwiej wyjmiesz babeczki). Piecz 20 minut i zostaw w piekarniku, aby babeczki wystygły.
3. Zalej morele sokiem, gotuj ok. 5 minut. Dodaj cukier, miód i rozmaryn. Gotuj, aż większość płynu wyparuje. Pozostały sok oddziel od owoców, ostudź, po czym zmiksuj z kremówką.
4. Wyłóż śmietanową masę na ostudzone babeczki. Na wierzchu ułóż po kilka połówek moreli.
Sernik z musem porzeczkowym
Składniki:
- 200 g herbatników
- 1/4 szklanki zmiksowanych migdałów
- 75 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki kremówki
- 750 g mielonego twarogu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- skórka i sok z cytryny
Owocowy mus:
- 200 g czarnych porzeczek
- 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Zmiksuj dokładnie herbatniki, dodaj kremówkę, masło, rozdrobnione migdały. Wymieszaj. Wyklej herbatnikową masą formę do pieczenia (śr. 24 cm).
2. Zmiksuj twaróg, cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny. Przełóż masę do formy. Zmiksuj składniki purée. Przecedź przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Polej wierzch sernika. Piecz 35 minut, wyjmij z piekarnika i ostudź.
Placek z chrupiącą posypką
Składniki:
- 1 kg mirabelek z kompotu
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 200 g masła
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Śliwki rozdziel na połówki, wyjmij z nich pestki i dokładnie osusz na sicie.
2. Natłuść blachę do pieczenia (wym. 17 x 27 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
3. Mikserem wymieszaj mąkę, zmielone orzechy, cukier i masło. Ciasto wyłóż na blat i zagnieć na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta. Resztą wyklej przygotowaną blachę. Wyłóż śliwki na ciasto. Resztę ciasta porwij na małe kawałki i przykryj nim śliwki (lekko je dociśnij). Posyp posiekanymi orzechami.
4. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-35 minut, aż posypka ładnie zbrązowieje. Wystudź na blasze, po czym pokrój na kwadratowe porcje.