Mirabelki, morele, a może porzeczki?

Owocowe słodkości.

Mirabelki doskonale sprawdzają się w ciastach i deserach
Mirabelki doskonale sprawdzają się w ciastach i deserach 123RF/PICSEL

Babeczki z morelami

Składniki:

  • po szklance mąki ryżowej i gryczanej (lub samej gryczanej)
  • żółtko
  • 150 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki wody

Nadzienie:

  • 600 g moreli bez pestek
  • 2/3 szklanki soku z winogron
  • 2/3 szklanki cukru

pudru

  • 1/4 szklanki miodu
  • łyżeczka rozmarynu
  • 500 g kremówki
  • 1/2 szklanki

  • płatków migdałowych

    Przygotowanie:

    1. Wymieszaj obie mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i wymieszaj, aby powstały "kluseczki". Dodaj żółtko roztrzepane z wodą i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

    2. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Podziel ciasto na 12 placuszków. Wyklej ciastem foremki, dociśnij (możesz wyłożyć foremki pergaminem - łatwiej wyjmiesz babeczki). Piecz 20 minut i zostaw w piekarniku, aby babeczki wystygły.

    3. Zalej morele sokiem, gotuj ok. 5 minut. Dodaj cukier, miód i rozmaryn. Gotuj, aż większość płynu wyparuje. Pozostały sok oddziel od owoców, ostudź, po czym zmiksuj z kremówką.

    4. Wyłóż śmietanową masę na ostudzone babeczki. Na wierzchu ułóż po kilka połówek moreli.

    Sernik z musem porzeczkowym

    Składniki:

    • 200 g herbatników
    • 1/4 szklanki zmiksowanych migdałów
    • 75 g roztopionego masła
    • 1/4 szklanki kremówki
    • 750 g mielonego twarogu
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 jajka
    • skórka i sok z cytryny

    Owocowy mus:

    • 200 g czarnych porzeczek
    • 1/4 szklanki cukru pudru

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Zmiksuj dokładnie herbatniki, dodaj kremówkę, masło, rozdrobnione migdały. Wymieszaj. Wyklej herbatnikową masą formę do pieczenia (śr. 24 cm).

    2. Zmiksuj twaróg, cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny. Przełóż masę do formy. Zmiksuj składniki purée. Przecedź przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Polej wierzch sernika. Piecz 35 minut, wyjmij z piekarnika i ostudź.

    Placek z chrupiącą posypką

    Składniki:

    • 1 kg mirabelek z kompotu
    • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
    • 3/4 szklanki brązowego cukru
    • 200 g masła
    • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych

    Przygotowanie:

    1. Śliwki rozdziel na połówki, wyjmij z nich pestki i dokładnie osusz na sicie.

    2. Natłuść blachę do pieczenia (wym. 17 x 27 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

    3. Mikserem wymieszaj mąkę, zmielone orzechy, cukier i masło. Ciasto wyłóż na blat i zagnieć na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta. Resztą wyklej przygotowaną blachę. Wyłóż śliwki na ciasto. Resztę ciasta porwij na małe kawałki i przykryj nim śliwki (lekko je dociśnij). Posyp posiekanymi orzechami.

    4. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-35 minut, aż posypka ładnie zbrązowieje. Wystudź na blasze, po czym pokrój na kwadratowe porcje.

    Olivia
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas