Mirabelkowe galette
Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i skórką cytrynową.
Składniki na 6-8 porcji:
- 30 dag dojrzałych mirabelek
- 15 dag mąki orkiszowej typ 700 lub mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- kilka listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i skórką cytrynową. Masło lekko podgrzej i wlej do mąki. Domieszaj mleko. Delikatnie wyrób ciasto. Przykryj je i wstaw na 30 minut do lodówki.
2. Mirabelki umyj, dokładnie osusz. Przekrój na połówki i wydryluj. W miejsce po pestkach możesz włożyć suszone żurawiny. Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC.
3. Ciasto rozwałkuj bezpośrednio na arkuszu pergaminu, na blaszce. Na środku placka ułóż kopczyk z mirabelek. Brzeg ciasta (o szerokości około 4 cm) zawiń na owoce i lekko dociśnij. Całość posyp brązowym cukrem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Jeśli podczas pieczenia powstanie za dużo soku, nakłuj brzegi ciasta widelcem, by płyn wypłynął na zewnątrz. Udekoruj listkami mięty.
Szybsze studzenie: Upieczone ciasto przełóż wraz z pergaminem na kratkę, by równo ostygło.
Czas przygotowania: 50 minut