Miseczka z soczewicą i papryką

Lekkie, pożywne i sycące danie

Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Sos: wymieszaj tymianek z cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Mieszankę utrzyj z octem i 1 łyżeczką przegotowanej wody. Na końcu wymieszaj z olejem. Jeśli nie lubisz orzechowego smaku oleju sezamowego lub arganowego, zastąp go oliwą z oliwek lub olejem z pestek winogron. Sos wymieszaj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. 

2. Soczewicę przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Zalej 3 szklankami wrzątku, wymieszaj z olejem i gotuj ok. 25 minut (bez pokrywki), sprawdzając, czy już jest miękka. To ważne, bo soczewica szybko się rozgotowuje! Odcedź ją i przelej zimną wodą. Zostaw na sitku. 

3. Papryki pokrój w kostkę. Por oczyść, umyj i potnij w ukośne plasterki. Możesz je przelać wrzątkiem, by nie były intensywne w smaku. Ogórek posiekaj. Warzywa wymieszaj z zimną soczewicą. Polej 2-3 łyżkami sosu i dobrze schłodź w lodówce. 

4. Sałatkę przełóż do czystej miski. Podawaj z resztą sosu. Jako dodatek serwuj np. wafle ryżowe.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas