Miseczka z soczewicą i papryką
Lekkie, pożywne i sycące danie
Sposób przygotowania
1. Sos: wymieszaj tymianek z cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Mieszankę utrzyj z octem i 1 łyżeczką przegotowanej wody. Na końcu wymieszaj z olejem. Jeśli nie lubisz orzechowego smaku oleju sezamowego lub arganowego, zastąp go oliwą z oliwek lub olejem z pestek winogron. Sos wymieszaj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
2. Soczewicę przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Zalej 3 szklankami wrzątku, wymieszaj z olejem i gotuj ok. 25 minut (bez pokrywki), sprawdzając, czy już jest miękka. To ważne, bo soczewica szybko się rozgotowuje! Odcedź ją i przelej zimną wodą. Zostaw na sitku.
3. Papryki pokrój w kostkę. Por oczyść, umyj i potnij w ukośne plasterki. Możesz je przelać wrzątkiem, by nie były intensywne w smaku. Ogórek posiekaj. Warzywa wymieszaj z zimną soczewicą. Polej 2-3 łyżkami sosu i dobrze schłodź w lodówce.
4. Sałatkę przełóż do czystej miski. Podawaj z resztą sosu. Jako dodatek serwuj np. wafle ryżowe.