Miseczka z soczewicą i papryką
Lekkie, pożywne i sycące danie

Składniki
- sałatka
- 1 szkl. brązowej lub zielonej suchej soczewicy
- 1/2 czerwonej papryki
- 2-3 kawałki marynowanej papryki
- 3-cm kawałek jasnozielonej części pora
- 1 mały zielony ogórek
- sól
- 1 łyżka oleju
- sos
- 4 łyżki oleju sezamowego lub arganowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- suszony tymianek
- szczypta cukru
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Sos: wymieszaj tymianek z cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Mieszankę utrzyj z octem i 1 łyżeczką przegotowanej wody. Na końcu wymieszaj z olejem. Jeśli nie lubisz orzechowego smaku oleju sezamowego lub arganowego, zastąp go oliwą z oliwek lub olejem z pestek winogron. Sos wymieszaj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. 2. Soczewicę przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Zalej 3 szklankami wrzątku, wymieszaj z olejem i gotuj ok. 25 minut (bez pokrywki), sprawdzając, czy już jest miękka. To ważne, bo soczewica szybko się rozgotowuje! Odcedź ją i przelej zimną wodą. Zostaw na sitku. 3. Papryki pokrój w kostkę. Por oczyść, umyj i potnij w ukośne plasterki. Możesz je przelać wrzątkiem, by nie były intensywne w smaku. Ogórek posiekaj. Warzywa wymieszaj z zimną soczewicą. Polej 2-3 łyżkami sosu i dobrze schłodź w lodówce. 4. Sałatkę przełóż do czystej miski. Podawaj z resztą sosu. Jako dodatek serwuj np. wafle ryżowe.