Misiowe śniadanko

Czas: około 35 minut. Porcja: 300 kcal.

Przykładowy miś z placuszków
Przykładowy miś z placuszków©123RF/PICSEL

Drożdże pokrusz do garnuszka, dodaj pół łyżki cukru i wlej odrobinę ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Wymieszaj starannie, odstaw zaczyn do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Wlej pozostałe ciepłe mleko, wbij całe jajko. Dodaj resztę cukru. Na koniec do przygotowanych składników dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Na patelni rozgrzej olej. Partiami smaż placuszki: 4 większe, 8 średnich oraz 12 mniejszych. Osącz je na bibule z nadmiaru tłuszczu.

Na środku każdego talerzyka ułóż po jednym dużym placku, który będzie buźką misiaczka. U góry, w miejscu uszu, połóż po dwa najmniejsze placki (schowaj je częściowo pod dużym plackiem).

Resztę malutkich placuszków przekrój na pół. Połówki umieść w miejscu policzków (wewnętrzną stroną do góry). Zrób oczy z plasterków bananów. Innych owoców użyj do imitacji noska, zębów i źrenic. Pod buźką rozsyp muesli. Zrób łapki ze średnich placuszków. Podaj misia.

Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas