Miska rozmaitości z kotlecikami
Kotleciki w takiej postaci zadowolą każdego łasucha. Oto danie, które sprawi, że szybko zapomnisz o klasycznych mielonych!
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obierz, pokrój w długie cieniutkie plasterki. Wrzuć je na minutę do lekko posolonego wrzątku, osącz. Groszek ugotuj (5 minut), odcedź, przelej na durszlaku zimną wodą, osącz. Kapustę cienko poszatkuj. Wsyp do miseczki, oprósz szczyptą soli i przez 2 minuty ugniataj palcami, by lekko zmiękła i puściła sok. Hummus rozłóż do 4 małych miseczek.
2. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj. Posiekaj też kolendrę. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulkę i czosnek. Zeszklij, dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Przypraw solą i pieprzem, ostudź. Soczewicę rozgnieć widelcem. Domieszaj składniki z patelni (z tłuszczem) i kolendrę.
3. Masę dopraw solą, pieprzem oraz chili. Wyrabiaj, aż będzie jednolita, ulep z niej klopsiki. Każdy opanieruj w bułce tartej. Wszystkie usmaż na rumiano na oliwie. Wymieszaj składniki sosu.
4. Przygotuj 4 miski (jeśli chcesz uzyskać bardziej sycące danie, na ich dno wysyp np. po 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej). Ułóż marchew, groszek, kapustę, klopsiki i miseczki z hummusem. Skrop sosem, posyp dynią. Udekoruj natką.