Reklama

Reklama

Miska rozmaitości z kotlecikami

Kotleciki w takiej postaci zadowolą każdego łasucha. Oto danie, które sprawi, że szybko zapomnisz o klasycznych mielonych!

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 30 dag mielonego drobiu
  • 4 marchewki
  • 20 dag zielonego groszku
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • 2/3 szkl. bułki tartej
  • 6 łyżek hummusu
  • natka pietruszki
  • pestki dyni
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • chili

Składniki - sos:

  • 4 łyżki oleju lnianego
  • po szczypcie soli, pieprzu, chili i cynamonu
  • sok z 1/2 limonki

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obierz, pokrój w długie cieniutkie plasterki. Wrzuć  je na minutę do lekko posolonego wrzątku, osącz. Groszek ugotuj  (5 minut), odcedź, przelej na durszlaku zimną wodą, osącz. Kapustę cienko poszatkuj. Wsyp do miseczki, oprósz szczyptą soli i przez  2 minuty ugniataj palcami, by lekko zmiękła i puściła sok. Hummus  rozłóż do 4 małych miseczek.  

Reklama

2. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj. Posiekaj też kolendrę. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulkę i czosnek. Zeszklij, dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Przypraw solą i pieprzem, ostudź. Soczewicę rozgnieć widelcem. Domieszaj składniki z patelni  (z tłuszczem) i kolendrę.

3. Masę dopraw solą, pieprzem oraz chili. Wyrabiaj, aż będzie jednolita, ulep z niej klopsiki. Każdy opanieruj w bułce tartej. Wszystkie usmaż na rumiano na oliwie. Wymieszaj składniki sosu.

4. Przygotuj 4 miski (jeśli chcesz uzyskać bardziej sycące danie, na ich dno wysyp np. po 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej). Ułóż marchew, groszek, kapustę, klopsiki i miseczki z hummusem. Skrop sosem, posyp dynią. Udekoruj natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje