Miska zdrowia z awokado i kurczakiem
To bardzo zdrowe i pożywne danie zaspokoi twój głód na długie godziny. A co najważniejsze - przygotujesz je błyskawicznie! Wystarczy 15 minut i gotowe.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Mięso pokrój w plasterki jednakowej grubości. Ogórek i rzodkiewki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, potnij w talarki. Awokado rozetnij wzdłuż na pół, usuń pestkę, obierz ze skórki. Skrop połową soku wyciśniętego z cytryny.
2. Pozostały sok z cytryny wlej do małego słoiczka. Dodaj 2 łyżki oleju lnianego i przyprawy do smaku: sól, pieprz grubo mielony i mieloną wędzoną paprykę.
3. Ziarenka sezamu wsyp na suchą patelnię. Podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zaczną pachnieć, przesyp je na talerzyk i przestudź. Wsyp do oleju z sokiem cytrynowym. Słoiczek zakręć i energicznie nim potrząsaj przez minutę, by powstał gęsty sos. Liście sałat opłucz, osusz, wymieszaj z ogórkiem i rzodkiewką.
4. W dwóch salaterkach ułóż po porcji makaronu, sałaty z warzywami, plasterków mięsa i po połówce awokado. Wszystko polej sosem sezamowym.