Mistrzowskie śniadanie
Najważniejsze to dobrze zacząć dzień! Mistrzyni boksu i gwiazda MasterChefa pokazują, jak to zrobić.

Ona jest mistrzynią mieszanych sztuk walki, on zdobył popularność jako uczestnik programu MasterChef, a dziś jest właścicielem restauracji. We wspólnej książce dzielą się swoimi ulubionymi daniami (nie tylko na śniadanie). Jan je przygotował, a Joanna opatrzyła opowieściami o tym, jak jeść, odpoczywać i... jak nie odpuszczać.
Superomlet z ziołami
Składniki
- 3 jajka
- po 1/2 łyżki prażonych nasion słonecznika i sezamu oraz pestek dyni
- garstka siekanych ziół (szczypiorek, koperek, kolendra, bazylia)
- szczypta czarnuszki
- plasterek masła 1/2 cm
- 1/2 awokado Hass
- kilka pomidorków cherry
- sól
Sposób przygotowania
1. Masło rozgrzej na patelni. Jajka rozmąć z solą, ziołami i ziarnami. Wylej na patelnię. Posyp czarnuszką. 2. Smaż jajka, zagarniając je lekko z każdej strony, od brzegów do środka. Gdy omlet będzie prawie ścięty, złóż go na pół lub zwiń w rulon. Podawaj z awokado i pomidorkami, posypany koperkiem.

Gryczana granola do jogurtu i owoców
Składniki
- 2 pełne szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 łyżeczki soli
- szklanka białego sezamu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki delikatnego miodu
- ziarenka z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wysyp płaską warstwą na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15 minut. Sprawdzaj, czy granola się nie przypala. Po tym czasie wyjmij, zamieszaj i piecz jeszcze 10 minut, aż się zezłoci. 2. Wyjmij granolę z piekarnika i studź, mieszając, aby się nie zbiła w grudę. Ostudzoną przełóż do zamykanego słoja. Podawaj z jogurtem i owocami.