Reklama

Reklama

Miszmasz w jogurcie

Pyszna sałatka z dodatkiem makaronu. Syci na długo!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 niedużego pieczonego kurczaka
  • 15 dag makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 5-10 dag sera typu feta
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka
  • 1/4 szkl. jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • ew. 1 łyżka hummusu albo pasty sezamowej

Sposób przygotowania

1. Z kurczaka usuń kości, mięso potnij na małe kawałki. Makaron ugotuj al dente w posolonym wrzątku (według wskazówek na opakowaniu). 

2. W tym czasie jogurt utrzyj z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i ew. hummusem. Dopraw solą, przykryj i odstaw. Makaron osącz. Brokuł podziel na różyczki, sparz wrzątkiem. Ogórek umyj, paprykę opłucz i oczyść, cebulę obierz. Przygotowane warzywa potnij w kostkę. Wymieszaj z sosem jogurtowym. 

3. Makaron przesyp do salaterki, dodaj kurczaka i warzywa w sosie jogurtowym. Delikatnie przemieszaj. Skrop sosem z pieczenia kurczaka, posyp fetą i sezamem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje