Miszmasz w jogurcie
Pyszna sałatka z dodatkiem makaronu. Syci na długo!

Składniki
- 1/2 niedużego pieczonego kurczaka
- 15 dag makaronu penne
- 1 brokuł
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 5-10 dag sera typu feta
- 1 łyżeczka sezamu
- 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka
- 1/4 szkl. jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- ew. 1 łyżka hummusu albo pasty sezamowej
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Z kurczaka usuń kości, mięso potnij na małe kawałki. Makaron ugotuj al dente w posolonym wrzątku (według wskazówek na opakowaniu). 2. W tym czasie jogurt utrzyj z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i ew. hummusem. Dopraw solą, przykryj i odstaw. Makaron osącz. Brokuł podziel na różyczki, sparz wrzątkiem. Ogórek umyj, paprykę opłucz i oczyść, cebulę obierz. Przygotowane warzywa potnij w kostkę. Wymieszaj z sosem jogurtowym. 3. Makaron przesyp do salaterki, dodaj kurczaka i warzywa w sosie jogurtowym. Delikatnie przemieszaj. Skrop sosem z pieczenia kurczaka, posyp fetą i sezamem.