Reklama

Reklama

Mleko i kefir z pestek dyni

pożywny. Równie dobrze można użyć dowolnych innych jadalnych nasion lub orzechów. Metoda jest niezwykle prosta, o wiele prostsza niż przygotowanie mleka sojowego, a daje co najmniej tak samo smaczne rezultaty. Dodatkowo niewątpliwą korzyścią z samodzielnego sporządzania mleka roślinnego jest fakt, że nie marnujemy opakowań, bowiem mleko przygotowane w domu przechowuje się zazwyczaj w słoiku, czyli pojemniku wielokrotnego użytku. Nie potrzeba tu więc żadnych wymyślnych jednorazowych kartonów.

Czas: 20 minut na przygotowanie mleka; 1-2 dni na zrobienie kefiru

Reklama

Akcesoria: blender Składniki (potrzebne do uzyskania około 1 l): 1 szklanka / 160 g pestek dyni (albo innych nasion lub orzechów) 1 łyżeczka lecytyny (opcjonalnie - jako substancja spajająca)

Przepis

Zmiel pestki. Włóż je do blendera i zmiel na drobną mączkę.

Dolej wody. Zacznij od ½ szklanki / 125 ml, po czym zmiksuj pestki na pastę. Później dolej kolejne 3 szklanki / 750 ml wody i lecytynę (jeżeli chcesz), po czym miksuj dalej.

Przelej przez gazę, wyciskając zawartość, by wydobyć wilgoć ze zmielonych pestek. Pozostałe resztki można dodać do pieczywa lub placków.

Stopniowo dolewaj po trochu wody i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przechowuj w lodówce, wymieszaj przed wypiciem.

W celu sfermentowania mleka z pestek dodaj 1 łyżkę ziaren kefiru (wodnego lub zwykłego) do 1 l mleka i odstaw płyn w słoiku w temperaturze pokojowej na 1-2 dni. Następnie wyłów ziarna i delektuj się kwaskowatym, musującym, pysznym napojem.

Przepis pochodzi z książki "Dzika Fermentacja" autorstwa Sandora Ellix Katza

Wydawnictwo Vivante

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje