Młoda kapusta inaczej

Wszyscy ją lubią i często gości na naszych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się ją z koperkiem i młodą cebulką. Wystarczy jednak odrobina fantazji, by znany przysmak wystąpił w nowej odsłonie.

Taką kapustę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.
Taką kapustę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.123RF/PICSEL

Młoda kapusta to popularne warzywo, cenione dla swojego smaku i walorów odżywczych. PAP Life odszukał przepis na młodą kapustę z jabłkiem w książce Anny Czelej "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".

Do przygotowania kapusty z jabłkiem potrzebujemy: pół młodej białej kapusty średniej wielkości, cebulę, liść laurowy, łyżkę majeranku, łyżeczkę kminku, łyżeczkę masła, 20 dag pieczarek, kilka suszonych moreli, łyżeczkę miodu, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, jabłko, dwa pomidory, wędzone śliwki.

Do zagotowanej wody dodajemy liść laurowy, majeranek, kminek, wędzone śliwki, masło, pokrojone pieczarki, morele, miód, posiekana młodą kapustę i cebulę.

Po chwili dodajemy ziele angielskie, pieprz i sól, obrane jabłko starte na tarce o dużych oczkach a także sparzone i obrane ze skórki, pokrojone pomidory.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.

Książka Anny Czelej "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian" ukazała się nakładem Wydawnictwa Illuminatio.

Pamiętajmy o zdrowotnych właściwościach kapusty

Kapusta ma zdolności do regulowana ciepłoty ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska - podwyższyć. Ze względu na dużą zawartość siarki, bardzo korzystnie wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry.

Właściwości kapusty mogą być wykorzystywane wewnętrznie jak zewnętrznie. Sok ze świeżej kapusty ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wykorzystywany jest również do leczenia wrzodów żołądka, niedokwaśności, nadkwasocie, zapaleniu woreczka żółciowego, wątroby, śledziony, w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, ogólnym zmęczeniu i do łagodzenia bólów reumatycznych.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas