Reklama

Reklama

Młode ziemniaczki z twarożkiem

Proste danie z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 250 g kremowego twarożku
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz 

Reklama

Przygotowanie:

1. Umyj ziemniaki. Włóż do garnka i krótko gotuj (ok. 5 minut). Wyjmij z wody, ostudź.

2. Przełóż twaróg do większej miski, dodaj rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku.

Dodaj 3-4 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszaj, ucierając, aż konsystencja stanie się puszysta.

3. Natnij ziemniaki, ale zrób to ostrożnie, żeby ich nie przeciąć. Delikatnie rozchyl nacięcia,

do każdego włóż odrobinę masła.

4. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C i zapiekaj ziemniaki ok. 20 minut, aż skórka się zezłoci.

Wyjmij, ostrożnie nałóż w nacięcia twarożek.

Podawaj posypane szczypiorkiem.




Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje