Młode ziemniaczki z twarożkiem
Proste danie z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 250 g kremowego twarożku
- 4 łyżki gęstej śmietany
- szczypiorek
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Umyj ziemniaki. Włóż do garnka i krótko gotuj (ok. 5 minut). Wyjmij z wody, ostudź.
2. Przełóż twaróg do większej miski, dodaj rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku.
Dodaj 3-4 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszaj, ucierając, aż konsystencja stanie się puszysta.
3. Natnij ziemniaki, ale zrób to ostrożnie, żeby ich nie przeciąć. Delikatnie rozchyl nacięcia,
do każdego włóż odrobinę masła.
4. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C i zapiekaj ziemniaki ok. 20 minut, aż skórka się zezłoci.
Wyjmij, ostrożnie nałóż w nacięcia twarożek.
Podawaj posypane szczypiorkiem.