Młode ziemniaki z bobem
Tak zaczyna się lato...
Składniki:
- 1 kg młodych, dużych ziemniaków,
- 0,3 kg bobu,
- 15 dag pomidorków koktajlowych,
- kilka gałązek szczypiorku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie i po schłodzeniu obrać.
Ziemniaki obrać, ugotować i schłodzić.
Zimne ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć środki.
Pokrojone w ćwiartki pomidorki wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Wkładać do ziemniaków i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Podawać udekorowane gałązkami szczypiorku.
Czas przygotowania 45 min. plus czas chłodzenia ziemniaków.
Przepis na 6 osób.