Reklama

Reklama

Młynci

Młynci - słynne ukraińskie naleśniki występują w wielu wariantach. Najpopularniejsza wersja nadzienia to połączenie mięsa mielonego, cebuli i ziemniaków. Przepyszne!

Ciasto:

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli

1. Przesiewamy mąkę do miski. Wodę łączymy z mlekiem.

2. Dodajemy do mąki wodę z mlekiem, jajka i dwie łyżki oleju, mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta

3. Smażymy naleśniki (najlepiej już bez dodatku tłuszczu na zwykłej patelni).

Farsz + całość:

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g gotowanej wołowiny
  • 2 łyżki musztardy
  • olej
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Już ugotowane mielimy z mięsem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę, musztardę, doprawiamy. Łączymy wszystkie składniki.

2. Naleśniki wypełniamy farszem, składamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i podsmażamy na oleju.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama