Młynci - ukraińskie naleśniki
Można przygotowywać je na kilka sposobów, różnią się też nadzieniem. Najpopularniejszy wariant to mięso mielone, cebula i ziemniaki.
Ciasto:
1. Przesiewamy mąkę do miski. Wodę łączymy z mlekiem.
2. Dodajemy do mąki wodę z mlekiem, jajka i dwie łyżki oleju, mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta
3. Smażymy naleśniki (najlepiej już bez dodatku tłuszczu na zwykłej patelni).
Farsz + całość:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Już ugotowane mielimy z mięsem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę, musztardę, doprawiamy. Łączymy wszystkie składniki.
2. Naleśniki wypełniamy farszem, składamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i podsmażamy na oleju.