Młynci - ukraińskie naleśniki
Można przygotowywać je na kilka sposobów, różnią się też nadzieniem. Najpopularniejszy wariant to mięso mielone, cebula i ziemniaki.

Ciasto:
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
2
1. Przesiewamy mąkę do miski. Wodę łączymy z mlekiem.2. Dodajemy do mąki wodę z mlekiem, jajka i dwie łyżki oleju, mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta3. Smażymy naleśniki (najlepiej już bez dodatku tłuszczu na zwykłej patelni).Farsz + całość:
Składniki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 400 g ziemniaków
- 300 g gotowanej wołowiny
- 2 łyżki musztardy
- olej
- sól, pieprz
2
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Już ugotowane mielimy z mięsem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę, musztardę, doprawiamy. Łączymy wszystkie składniki.2. Naleśniki wypełniamy farszem, składamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i podsmażamy na oleju.