Mocno czekoladowe babeczki z porzeczkami
Połączenie czekoladowego ciasta i kwaśnych owoców to połączenie niemal idealne. Te babeczki sprawdzą się jako deser i po niedzielnym obiedzie, ale także i na wieczorną imprezę.
Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli.
Masło, jajka, mąkę, cukier i roztopioną czekoladę wyrobić za pomocą robota kuchennego. Napełnić cztery foremki (po 125 ml pojemności). Piec ok. 15 minut w 175 st. C.
Umieścić umyte porzeczki wraz z cukrem w rondelku i zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i nabiorą bardziej płynnej konsystencji.
Po ściągnięciu z ognia odstawić do przestudzenia (w tym czasie nadzienie nieco zgęstnieje). Za pomocą rękawa cukierniczego napełnić babeczki wystygniętym nadzieniem.
Można podawać posypane cukrem pudrem.