Reklama

Reklama

Mocno czekoladowe babeczki z porzeczkami

Połączenie czekoladowego ciasta i kwaśnych owoców to połączenie niemal idealne. Te babeczki sprawdzą się jako deser i po niedzielnym obiedzie, ale także i na wieczorną imprezę.

Składniki

  • Masa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 60 g brązowego cukru

Składniki

  • Nadzienie:
  • 200 g porzeczek
  • 4 łyżki cukru

Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. 

Masło, jajka, mąkę, cukier i roztopioną czekoladę wyrobić za pomocą robota kuchennego. Napełnić cztery foremki (po 125 ml pojemności). Piec ok. 15 minut w 175 st. C.

Umieścić umyte porzeczki wraz z cukrem w rondelku i zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i nabiorą bardziej płynnej konsystencji. 

Po ściągnięciu z ognia odstawić do przestudzenia (w tym czasie nadzienie nieco zgęstnieje). Za pomocą rękawa cukierniczego napełnić babeczki wystygniętym nadzieniem. 

Można podawać posypane cukrem pudrem. 

Reklama



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: babeczki | babeczki czekoladowe | porzeczka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama