Mocno czekoladowe babeczki z porzeczkami

Połączenie czekoladowego ciasta i kwaśnych owoców to połączenie niemal idealne. Te babeczki sprawdzą się jako deser i po niedzielnym obiedzie, ale także i na wieczorną imprezę.

Mocno czekoladowe babeczki smakują wyśmienicie
Mocno czekoladowe babeczki smakują wyśmienicie 123RF/PICSEL

Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli.

Masło, jajka, mąkę, cukier i roztopioną czekoladę wyrobić za pomocą robota kuchennego. Napełnić cztery foremki (po 125 ml pojemności). Piec ok. 15 minut w 175 st. C.

Umieścić umyte porzeczki wraz z cukrem w rondelku i zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i nabiorą bardziej płynnej konsystencji. 

Po ściągnięciu z ognia odstawić do przestudzenia (w tym czasie nadzienie nieco zgęstnieje). Za pomocą rękawa cukierniczego napełnić babeczki wystygniętym nadzieniem. 

Można podawać posypane cukrem pudrem. 

"Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas