Reklama

Reklama

Mocno serowe ziemniaki

Złocista, chrupiąca, pachnąca aromatycznym serem i doskonale sycąca - serowa zapiekanka z ziemniaków.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 opakowania serka topionego szczypiorkowego
  • 20 dag sera żółtego (ementaler, gouda)
  • pół szklanki śmietany 32%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawa do ziemniaków
  • po 2 łyżki pokrojonego szczypiorku i natki
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wyszoruj, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź, obierz, pokrój na plasterki. Oprósz przyprawą do ziemniaków.

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Serek topiony stop w rondelku (ew. dodaj niewielką ilość wody). Jajka zmiksuj. Dodaj starty ser i stopiony, wlej śmietanę, wsyp mąkę, pokrojony szczypiorek i natkę, wymieszaj. Przypraw do smaku.

Ziemniaki ułóż w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Wlej sos serowy, wymieszaj (sos powinien dobrze pokryć wszystkie ziemniaki).

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 30-40 minut. Formę możesz przykryć folią aluminiową, by ziemniaki z wierzchu się nie spaliły.


Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | ser | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje