Mocno serowe ziemniaki
Złocista, chrupiąca, pachnąca aromatycznym serem i doskonale sycąca - serowa zapiekanka z ziemniaków.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 opakowania serka topionego szczypiorkowego
- 20 dag sera żółtego (ementaler, gouda)
- pół szklanki śmietany 32%
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- przyprawa do ziemniaków
- po 2 łyżki pokrojonego szczypiorku i natki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wyszoruj, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź, obierz, pokrój na plasterki. Oprósz przyprawą do ziemniaków.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Serek topiony stop w rondelku (ew. dodaj niewielką ilość wody). Jajka zmiksuj. Dodaj starty ser i stopiony, wlej śmietanę, wsyp mąkę, pokrojony szczypiorek i natkę, wymieszaj. Przypraw do smaku.
Ziemniaki ułóż w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Wlej sos serowy, wymieszaj (sos powinien dobrze pokryć wszystkie ziemniaki).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 30-40 minut. Formę możesz przykryć folią aluminiową, by ziemniaki z wierzchu się nie spaliły.