Moczka skolimowska

Wyjątkowe wigilijne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1,5 l jasnego piwa,
- po 15 dag rodzynek i migdałów,
- 2 łyżki masła,
- 1-2 łyżki miodu,
- 10 dag pierników,
- groszek ptysiowy,
- płatki migdałowe,
- cienko obrana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

1. Rodzynki umyć, sparzyć osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Drobno pokroić. Pierniczki (dobrze, aby były trochę podsuszone) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. W rondlu stopić masło, dodać starte pierniczki i chwilę smażyć na małym ogniu. Mieszając (najlepiej trzepaczką), powoli dolewać gorące piwo. Gotować na małym ogniu, stale mieszając do czasu, aż powstanie gładki krem.
3. Na koniec do zupy dodać rodzynki, migdały i miód. Wymieszać. Rozlać do bulionówek. Każdą udekorować spiralką skórki pomarańczowej. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym. Można posypać płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja: 300 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas