Modne kanapki na ciepło
Są najpopularniejszym posiłkiem na śniadanie i kolację. Zwykle ich nie doceniamy – robimy na szybko i zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być wcale nudnym posiłkiem. Można przygotować ją na wiele sposobów: na słodko, słono, z mięsem, bez mięsa, na ciepło lub zimno. Coraz częściej wychodzimy poza schematy i po kanapkowe inspiracje sięgamy do innych krajów np. słonecznych Włoch. Jeśli należysz więc do miłośników południowego klimatu, a bez kanapki nie wyobrażasz sobie choćby jednego dnia, to sprawdź przepisy na modne sandwiche na ciepło we włoskim stylu, ale z polskim akcentem.
Panini z szynką i ogórkiem małosolnym
Sposób przygotowania
Ciabattę przekrajamy na pół w poziomie, ale nie rozcinamy jej do końca, musimy mieć możliwość rozłożenia jej jak książki oraz ponownego zamknięcia. Bułkę smarujemy masłem, ogórka kroimy w plasterki, a bazylię myjemy i osuszamy listki. Na dolnej części układamy ser żółty, ogórka, część listków bazylii, a następnie dodajemy plasterki szynki, które układamy w literę S, aby kanapka była w smaku "lżejsza". Układamy resztę listków bazylii, a szynkę smarujemy majonezem. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i podgrzewamy kanapkę po około 3 minuty z każdej strony.
Zapiekanka z kiełbaskami śląskimi i sosem czosnkowym
Sposób przygotowania
Czosnek potrzebny do przygotowania sosu przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy je ze sobą. Jeśli potrzeba - doprawiamy do smaku. Sos najlepiej jest przygotować z wyprzedzeniem, aby smaki się przegryzły. Przecier pomidorowy mieszamy z oregano, papryką, pieprzem i solą. Bułkę przekrajamy wzdłuż i obie jej części smarujemy masłem, a następnie sosem pomidorowym. Ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki i lekko posypujemy, układamy kiełbaski pokrojone w plasterki i znów delikatnie posypujemy serem. Tak przygotowane kanapki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C.