Modra kapusta

Tradycyjny dodatek do drugiego dania wywodzący się z wyrazistej kuchni Górnego Śląska. Tam niemal każda pani domu ma swój sekretny przepis na modrą kapustę. My przedstawiamy wariant tradycyjny.

Czerwona kapusta w tym wydaniu nie ma sobie równych
Czerwona kapusta w tym wydaniu nie ma sobie równych123RF/PICSEL

1. Kapustę drobno szatkujemy. Tak przygotowaną umieszczamy w garnku, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min., do miękkości.

2. W czasie, gdy kapusta się gotuje, zabieramy się za boczek - kroimy go i podsmażamy na patelni, wytapiając tłuszcz. W razie potrzeby można dodać dwie łyżki smalcu. Dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy całość, aż cebula się zrumieni.

3. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Łączymy ją z podsmażoną cebulką i boczkiem, skrapiamy octem, dodajemy sól, pieprz i szczyptę cukru, mieszamy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas