Modre gołąbki z migdałami
Najczęściej przygotowujemy gołąbki w wersji tradycyjnej, ale można też je trochę zmodyfikować. Dzięki temu zyskają one wyjątkowy smak.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyść, wytnij głąb. Obgotuj w posolonej wodzie. Wyjmij, oddziel 12 dużych liści, zetnij z nich zgrubiałe nerwy. Bułki namocz w bulionie. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki obierz, zetrzyj. Tymianek posiekaj.
2. Ryż połącz z migdałami, jajkami, odciśniętymi bułkami, marchewką, cebulą i tymiankiem. Wyrób. Przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Na liściach kapusty rozłóż farsz. Zwiń, formując gołąbki. W brytfance rozgrzej masło, obsmaż na nim gołąbki. Zalej bulionem, duś 40 minut. Udekoruj koperkiem. Podawaj np. ze śmietaną.
Aby czerwona kapusta nie straciła koloru podczas duszenia, bulion zakwaś octem albo sokiem z cytryny (1-2 łyżki).
Przed krojeniem czerwonej kapusty posmaruj dłonie odrobiną oleju. Dzięki temu nie pobrudzisz rąk czerwonym sokiem.