Mój ojciec co roku robi go na Wielkanoc. Smakuje całej rodzinie

Sos tatarski to popularne danie wielkanocne
Sos tatarski to popularne danie wielkanocne 123RF/PICSEL
  • w wersji po wiedeńsku dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki 
  • w wersji po francusku dodaje się roztarte żółtko z jaja na twardo, posiekane białko i szczypiorek. 

Sprawdzony przepis na sos tatarski. Zawsze się udaje

Składniki

  • dwa słoiczki grzybków marynowanych
  • trzy ogórki kiszone
  • cebula biała
  • dwa jajka ugotowane na twardo
  • majonez wedle uznania
  • cztery łyżki musztardy
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 słoiczki grzybków marynowanych
  • 3 ogórki kiszone cebula biała
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • majonez wedle uznania 
  • 4 łyżki musztardy 
  • szczypta cukru 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marynowane grzybki leśne odsącz na sitku i pokrój w drobną kosteczkę. 
  2. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę, podobnie jak cebulkę. 
  3. Przełóż składniki do miski i wymieszaj, dodaj majonez, musztardę i dopraw. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki. 
„Ewa gotuje”: Sałatka obiadowaPolsatPolsat