Morele marynowane
Wodę zagotuj z cukrem, miodem i octem, odstaw.
Składniki:
- 1 kg jędrnych moreli
- kilka goździków
- kora cynamonu
- skórka z cytryny
Zalewa:
- 250 ml wody
- 400 g cukru
- 100 g miodu
- 150 ml octu spirytusowego 10 proc.
Sposób przygotowania:
Wodę zagotuj z cukrem, miodem i octem, odstaw. Morele umyj i osusz. Przekrój je na pół, usuń pestki. Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż na dno po dwa goździki, kawałek kory cynamonu i skórki z cytryny. Wypełnij je morelami, na wierzchu dodając po 2 goździki i pasku skórki. Wlej zalewę, słoiki zakręć i pasteryzuj 25 minut od momentu zagotowania. Odstaw do góry dnem do wystudzenia. Podawaj do pieczeni.
Czas przygotowania: 45 minut