Morele w boczku (Abricots enrobés de lard fumé)
Z kuchni francuskiej.
- 12 moreli (po 50 g),
- 24 migdały bez skórki,
- 12 plastrów wędzonego boczku,
- 2-3 gałązki tymianku,
- 2-3 gałązki tymianku,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- mięta lub tymianek do dekoracji.
Przygotowanie:
Morele porozcinać na pół, wyjąć pestki, do każdej moreli włożyć po 2 migdały, złożyć i owinąć plastrem boczku. Z tymianku oberwać listki. Oliwę rozgrzać na dużej patelni i obsmażać morele na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodać listki tymianku. Podawać udekorowane miętą lub tymiankiem.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal