Reklama

Morelowa zapiekanka - hit kończącego się lata

Oto danie sezonowe dla alergików: morele zapiekane w mleku migdałowym. Poezja aromatów i smaków, wyjątkowe danie sezonu.

Morele swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięczają beta-karotenowi. To silny przeciwutleniacz, który jest potrzebny dla dobrej kondycji naszych oczu, a także nadaje skórze zdrowy wygląd. Trzy morele zjadane każdego dnia dostarczą naszemu organizmowi odpowiednią jego dawkę. Ponadto, dzięki zawartości potasu, morele regulują ciśnienie krwi i wpływają na dobrą pracę nerek. Owoce te zawierają także sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP i błonnika. Dzięki temu morele są doceniane za swój wpływ na trawienie i zapobieganiu anemii.

Do przygotowania morelowej zapiekanki (dla 5 osób) potrzebujemy: 200 g moreli, 1 paczkę cukru waniliowego, 120 g drobnego cukru, 1 łyżkę mielonych, białych migdałów, (czyli bez skórki), 250 ml mleka migdałowego oraz 60 g skrobi ziemniaczanej.

Reklama

Dojrzałe morele myjemy i oddzielamy od pestki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Połówki owoców układamy, przecięciem do góry, na dnie pustego naczynia żaroodpornego, naoliwionego i posypanego mąką ryżową.

Ułożone morele posypujemy cukrem waniliowym. Mielone migdały rozcieńczamy w ciepłym mleku migdałowym. Dodajemy do nich skrobię ziemniaczaną i cukier puder. Taką mieszanką polewamy zapiekankę. Jeśli lubimy, by deser był bardziej chrupiący, możemy dodatkowo zrobić kruszonkę z mąki, cukru, płatków migdałowych i masła - wymieszanych w równych proporcjach. Ale wtedy danie już nie będzie bezglutenowe - wybór należy do nas.

W innej wersji tej zapiekanki możemy zrobić jeszcze dodatkową warstwę "marcepanową", tj. zrobioną z mielonych migdałów, cukru pudru i odrobiny likieru amaretto, dla lepszego aromatu.

Deser zapiekamy przez 25 minut w 180 st. C, a następnie na 20 minut obniżamy temperaturę do 150 st. C. Przed podaniem deser należy ostudzić. Można dodać kulkę lodów waniliowych.



PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy