Morelowy sernik z wiórkami kokosowymi
Kusi delikatną masą serową i tropikalną nutką. Równie dobrze będzie smakował z duszonymi jabłkami albo brzoskwiniami z puszki.
Składniki na 16 porcji:
- 30 dag mąki
- 35 dag cukru
- 18 dag masła
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 słoik (ok. 25 dag) konfitur morelowych
- 25 dag chudego mielonego twarogu
- 50 dag tłustego mielonego twarogu
- 2 op. budyniu o smaku waniliowym
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5 dag drobnych wiórków kokosowych
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i mąka do tortownicy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto na kruszonkę. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsyp połowę kruszonki. Resztę ciasta owiń folią, włóż do lodówki. Spód z kruszonki dociśnij dłonią do dna tortownicy.
2. Chudy twaróg wymieszaj z tłustym. Dodaj resztę cukru i proszek budyniowy. Utrzyj na gładką masę. Połącz ją z pozostałymi jajkami oraz skórką cytrynową. Dobrze wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód. Wierzch wyrównaj. Posmaruj konfiturami. Posyp pozostałą kruszonką i wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 50-60 minut. W połowie czasu pieczenia wierzch sernika możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie przyrumienił.
3. Gotowy sernik pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie ciasto wyjmij, wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minut 1 porcja 390 kcal