Morelowy sernik z wiórkami kokosowymi

Kusi delikatną masą serową i tropikalną nutką. Równie dobrze będzie smakował z duszonymi jabłkami albo brzoskwiniami z puszki.

Morelowy sernik
Morelowy sernik Picsel123RF/PICSEL

Składniki na 16 porcji:

  • 30 dag mąki
  • 35 dag cukru
  • 18 dag masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 słoik (ok. 25 dag) konfitur morelowych
  • 25 dag chudego mielonego twarogu
  • 50 dag tłustego mielonego twarogu
  • 2 op. budyniu o smaku waniliowym
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 dag drobnych wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i mąka do tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto na kruszonkę. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsyp połowę kruszonki. Resztę ciasta owiń folią, włóż do lodówki. Spód z kruszonki dociśnij dłonią do dna tortownicy.

2. Chudy twaróg wymieszaj z tłustym. Dodaj resztę cukru i proszek budyniowy. Utrzyj na gładką masę. Połącz ją z pozostałymi jajkami oraz skórką cytrynową. Dobrze wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód. Wierzch wyrównaj. Posmaruj konfiturami. Posyp pozostałą kruszonką i wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 50-60 minut. W połowie czasu pieczenia wierzch sernika możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie przyrumienił.

3. Gotowy sernik pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie ciasto wyjmij, wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minut 1 porcja 390 kcal

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas