Motylek z owocami
Składniki na ok. 10 porcji. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 260 kilokalorii.
Przygotowanie:
Do mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtko oraz śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wylep nim dno foremki w kształcie motyla. Można też przygotować szablon motyla z papieru i wyciąć z ciasta pożądany kształt. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 min w temp. 18 st. C.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę, podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym, pod koniec wsypując mąkę. Wlej do rondelka, gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Ciasto posmaruj kremem budyniowym, udekoruj owocami.