Mousse au chocolat

Pyszny francuski deser.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 60 g masła,

- 3 jajka,

- 50 g cukru pudru,

- 2 cl koniaku,

- 100 g śmietany,

- ok 25 g kuwertury do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem włożyć do małego rondelka i nieustannie mieszając stopić na małym ogniu (można to zrobić również na parze). Odstawić do ostygnięcia. Jajka rozdzielić. Żółtka zmieszać z cukrem pudrem, a następnie dodać koniak i stopioną czekoladę. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać. Krem czekoladowy rozdzielić do 4 salaterek i odstawić na 1-2 godziny w zimne miejsce. Śmietanę ubić (nie słodzić!). Na krem nakładać trochę bitej śmietany, dekorować kawałkami kuwertury.

Czas przygotowania 25 minut

Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas