Mousse au chocolat
Pyszny francuski deser.

Składniki na 4 porcje:
- 125 g gorzkiej czekolady,
- 60 g masła,
- 3 jajka,
- 50 g cukru pudru,
- 2 cl koniaku,
- 100 g śmietany,
- ok 25 g kuwertury do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem włożyć do małego rondelka i nieustannie mieszając stopić na małym ogniu (można to zrobić również na parze). Odstawić do ostygnięcia. Jajka rozdzielić. Żółtka zmieszać z cukrem pudrem, a następnie dodać koniak i stopioną czekoladę. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać. Krem czekoladowy rozdzielić do 4 salaterek i odstawić na 1-2 godziny w zimne miejsce. Śmietanę ubić (nie słodzić!). Na krem nakładać trochę bitej śmietany, dekorować kawałkami kuwertury.
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal