Mrożona kawa
Kawa zyska korzenny smak, jeśli wodę zagotujesz z kilkoma goździkami lub nasionami kardamonu, a potem schłodzisz.
Składniki:
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml zimnej wody
- 3 łyżeczki cukru (lub tylko jedna, jeśli wolisz gorzką kawę)
- 4 kostki lodu
- 2 gałki lodów śmietankowych (mogą być kawowe lub czekoladowe)
- 100 g kremówki
- cukierki-ziarenka kawy do dekoracji
Przygotowanie:1. Zmiksuj kawę, wodę i 2 łyżeczki cukru. Przelej do szklanek.
2. Ubij śmietanę z łyżeczką cukru. Przełóż do torebki foliowej z uciętym rogiem.
3. Dodaj do kawy po 2 kostki lodu i po gałce lodów. Wyciśnij po kleksie śmietany, na wierzchu ułóż kawowe cukierki.