Mrożone desery z owocami
Dwa przepisy na upalne dni.
Blok marmurkowy z malinami
Składniki:
- 500 ml mleka
- 10 dag drobnego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 10 dag (1 tabliczka) białej czekolady
- 6 żółtek
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 szkl. malin
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 szkl. borówek
Przygotowanie:
1. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i połową drobnego cukru. Dodaj czekoladę połamaną na kawałeczki. Podgrzewaj dalej, aż czekolada się rozpuści. Żółtka utrzyj z resztą drobnego cukru na puszystą kremową masę. Do utartych żółtek cienkim strumieniem wlej gorące mleko. Cały czas ucieraj masę mikserem. Potem podgrzewaj ją, aż zacznie gęstnieć. Masę zdejmij z ognia, wystudź, a następnie mocno schłodź w lodówce.
2. Śmietanę ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj ją z zimną masą żółtkową. Połowę malin zmiksuj z cukrem pudrem. Mus przetrzyj przez sitko. Dodaj do masy lodowej, przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Na koniec dołóż pozostałe maliny i borówki. Podłużną foremkę wyłóż folią. Napełnij masą lodową. Zamrażaj 5 godzin.
3. Przed podaniem włóż deser na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej pokroisz blok.
Kolorowe lizaki z ulubionymi owocami i sokiem
Składniki:
- 30-40 dag truskawek
- 2 dojrzałe kiwi
- 15 dag jagód
- 2 brzoskwinie
- ok. 2 szkl. dowolnego soku owocowego (np. soku jabłkowego albo malinowego z limonką)
Przygotowanie:
1. Jagody przebierz, szybko opłucz na sitku i dobrze osącz. Truskawki umyj, usuń szypułki. Kiwi obierz. Brzoskwinie umyj, skórkę nakłuj widelcem. Włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij i obierz ze skórki. Potem przekrój brzoskwinie, wyjmij pestki. Przygotowane owoce (oprócz jagód) pokrój w plasterki. Następnie wszystkie owoce ułóż ciasno w pojemniczkach do lodów albo w kubkach po jogurcie.
2. Jeśli lubisz, do mieszanki owocowej możesz dodać trochę posiekanej mięty. Owoce zalej sokiem. Wetknij patyczki i wstaw do zamrażalnika na 8 godzin.
3. Tuż przed podaniem zanurz pojemniczki na chwilę we wrzątku. Dzięki temu łatwo i szybko wyjmiesz lody z kubeczków.