Muffinki cappuccino
Można je upie w filiżankach.
Składniki na 10 sztuk:
- 180 g masła
- Szczypta soli
- 225 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 jajka
- 320 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy cappuccino w proszku
- 5 łyżek mleka
- 300 g śmietany kremówki
- 2 łyżki syropu karmelowego
- 10 czekoladowych ziarenek kawy
- Łyżeczka kakao
- Tłuszcz i mąka do foremek (lub filiżanek)
Przygotowanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę rozrobioną z łyżką gorącej wody. Foremki natłuścić i wysypać mąką. Najpierw nakładać jasne, a następnie ciemne ciasto. Filiżanki powinny być napełnione w 2/3. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Muffiny wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wybić z filiżanek. Śmietanę ubić z syropem i opakowaniem cukru waniliowego. Nałożyć na ostudzone muffin, dekorować kakao i czekoladowymi ziarenkami.