Muffinki cappuccino

Można je upie w filiżankach.

Składniki na 10 sztuk:

  • 180 g masła
  • Szczypta soli
  • 225 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 320 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy cappuccino w proszku
  • 5 łyżek mleka
  • 300 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki syropu karmelowego
  • 10 czekoladowych ziarenek kawy
  • Łyżeczka kakao
  • Tłuszcz i mąka do  foremek (lub filiżanek)

Reklama

Przygotowanie:

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę rozrobioną z łyżką gorącej wody. Foremki natłuścić i wysypać mąką. Najpierw nakładać jasne, a następnie ciemne ciasto. Filiżanki powinny być napełnione w 2/3. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Muffiny wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wybić z filiżanek. Śmietanę ubić z syropem i opakowaniem cukru waniliowego. Nałożyć na ostudzone muffin, dekorować kakao i czekoladowymi ziarenkami.

Dowiedz się więcej na temat: Muffinki cappuccino

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje