Muffinki Ewy Chodakowskiej

Co robić, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a jesteśmy na diecie? Może upieczmy muffinki według przepisu Ewy Chodakowskiej. Słodki wypiek, lecz bez cukru.

Muffinki z jabłkiem
Muffinki z jabłkiem 123RF/PICSEL

Aby przyrządzić muffinki według przepisu znanej trenerki, potrzebujemy: płatki owsiane - ok 6-7 łyżek, 1 jajko, pół szklanki jogurtu naturalnego 2 proc., banan średniej wielkości, pół jabłka, 2 łyżki płatków migdałowych, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, płaską łyżkę oleju kokosowego, 4 suszone śliwki.

Ewa Chodakowska podaje na swoim Facebooku sposób wykonania. "Jabłko pokrój w plastry. Banana rozgnieć z płatkami migdałów. Dodaj olej, płatki owsiane, pół łyżeczki proszku do pieczenia i jajko. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj jabłko, cynamon i pokrojone śliwki. Wymieszaj wszystkie składniki. Nałóż masę do foremek muffinkowych wyłożonych papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz ok. 20-30 min".

Trenerka konsekwentnie namawia Polki do przyłączenia się do akcji "Cukier STOP", wielokrotnie podając przepisy na potrawy słodkie, ale nie słodzone cukrem, ale np. owocami jak daktyle, śliwki czy banany. "Mam coś dla ciebie. Muffinki na podwieczorek" - zachęca do przyrządzenia tych zdrowych słodkości Chodakowska.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas