Muffinki na pikantnie zamiast kanapek
Najlepsze drugie śniadanie? Zdrowe, dodające energii i... niebanalne. Zamień więc zwykłą bułkę z wędliną na ciastka o smaku pizzy.

Składniki
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża kulka mozzarelli
- 12 pomidorków koktajlowych
- sól
- ziołowa przyprawa do dań włoskich
- opcjonalnie: posiekane oliwki, starta cukinia lub gotowana szynka
Sposób przygotowania:
1. W miseczce dobrze utrzyj 1/2 kostki margaryny z odrobiną soli oraz ziołową przyprawą do dań włoskich. Wbij 2 jajka. Ucieraj dalej, aż dobrze połączą się z margaryną. Domieszaj 1 szkl. mąki pszennej przesianej wcześniej z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia.
2. Zetrzyj 1 dużą kulkę mozzarelli na tarce o dużych otworach. Dodaj do ciasta. Wymieszaj je łyżką. 12 foremek do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Nałóż po porcji ciasta (najwyżej do połowy wysokości foremek). Wciśnij pomidorki koktajlowe.
3. Muffinki od razu wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 30 minut, aż wierzchy ciastek ładnie się zrumienią. Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek, dodaj do ciasta: posiekane oliwki, startą cukinię albo gotowaną szynkę.