Reklama

Reklama

Muffinki na pikantnie zamiast kanapek

Najlepsze drugie śniadanie? Zdrowe, dodające energii i... niebanalne. Zamień więc zwykłą bułkę z wędliną na ciastka o smaku pizzy.

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • ziołowa przyprawa do dań włoskich
  • opcjonalnie: posiekane oliwki, starta cukinia lub gotowana szynka

Sposób przygotowania:

1. W miseczce dobrze utrzyj 1/2 kostki margaryny z odrobiną soli oraz ziołową przyprawą do dań włoskich. Wbij 2 jajka. Ucieraj dalej, aż dobrze połączą się z margaryną. Domieszaj 1 szkl. mąki pszennej przesianej wcześniej z 1 płaską łyżeczką  proszku do pieczenia.

Reklama

2. Zetrzyj 1 dużą kulkę mozzarelli na tarce o dużych otworach. Dodaj do ciasta. Wymieszaj je łyżką. 12 foremek do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Nałóż po porcji ciasta (najwyżej do połowy wysokości foremek). Wciśnij pomidorki koktajlowe.

3. Muffinki od razu wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 30 minut, aż wierzchy ciastek ładnie się zrumienią. Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek, dodaj do ciasta: posiekane oliwki, startą cukinię albo gotowaną szynkę.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje