Muffinki na pikantnie zamiast kanapek

Najlepsze drugie śniadanie? Zdrowe, dodające energii i... niebanalne. Zamień więc zwykłą bułkę z wędliną na ciastka o smaku pizzy.

Muffinki na pikantnie
Muffinki na pikantnie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. W miseczce dobrze utrzyj 1/2 kostki margaryny z odrobiną soli oraz ziołową przyprawą do dań włoskich. Wbij 2 jajka. Ucieraj dalej, aż dobrze połączą się z margaryną. Domieszaj 1 szkl. mąki pszennej przesianej wcześniej z 1 płaską łyżeczką  proszku do pieczenia.

2. Zetrzyj 1 dużą kulkę mozzarelli na tarce o dużych otworach. Dodaj do ciasta. Wymieszaj je łyżką. 12 foremek do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Nałóż po porcji ciasta (najwyżej do połowy wysokości foremek). Wciśnij pomidorki koktajlowe.

3. Muffinki od razu wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 30 minut, aż wierzchy ciastek ładnie się zrumienią. Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek, dodaj do ciasta: posiekane oliwki, startą cukinię albo gotowaną szynkę.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas