Muffinki śliwkowo-cynamonowe
Z delikatną kremową czapeczką.
- słoik śliwek (360 ml)
- 150 g masła
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- opakowanie proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek zmielonego cynamonu
- 200 g jogurtu naturalnego\
- 150 g śmietany
- 50 ml likieru jajecznegoPrzygotowanie:
Śliwki osączyć. Masło, sól, 1 opakowanie cukru waniliowego i cukier wymieszać za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodawać do ciasta na przemian z jogurtem. Ostrożnie wmieszać śliwki. Papierowe papilotki układać w formie do muffin (12 szt.), nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygły. Śmietanę ubić z likierem, dodać opakowanie cukru waniliowego. Nakładać na muffinki "czapeczkę" ze śmietany, oprószyć cynamonem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal