Muffinki śliwkowo-cynamonowe

Z delikatną kremową czapeczką.

Składniki:

Reklama

  • słoik śliwek (360 ml)
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek zmielonego cynamonu
  • 200 g jogurtu naturalnego\
  • 150 g śmietany
  • 50 ml likieru jajecznego
Przygotowanie:
Śliwki osączyć. Masło, sól, 1 opakowanie cukru waniliowego i cukier wymieszać za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodawać do ciasta na przemian z jogurtem. Ostrożnie wmieszać śliwki. Papierowe papilotki układać w formie do muffin (12 szt.), nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygły. Śmietanę ubić z likierem, dodać opakowanie cukru waniliowego. Nakładać na muffinki "czapeczkę" ze śmietany, oprószyć cynamonem.


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal


Dowiedz się więcej na temat: muffiny | ciastka | Muffinki śliwkowo-cynamonowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje