Reklama

Reklama

Muffinki szpinakowe z parmezanem

Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na oliwie z liśćmi szpinaku.

Składniki dla 4-6 osób:

  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 60 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • 280 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 suszona mała papryczka chili
  • 250 g serka ricotta
  • 50 g startego parmezanu
  • 3 łyżki orzeszków pini  
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego tymianku i oregano

Reklama

Sposób przygotowania:


Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na oliwie z liśćmi szpinaku. Posól i popieprz. Odstaw. Roztop masło, wlej do niego mleko, wbij jajka i wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i chili. Wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki. Na koniec dodaj ricottę, parmezan, podsmażone orzeszki pini, zioła i szpinak z patelni. Lekko wymieszaj. Ciasto przełóż do formy na muffiny i posyp świeżo startym parmezanem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ostaw do studzenia.

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje