Muffinki szpinakowe z parmezanem
Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na oliwie z liśćmi szpinaku.
Składniki dla 4-6 osób:
- 3 łyżki oliwy
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 60 g masła
- 200 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 280 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 suszona mała papryczka chili
- 250 g serka ricotta
- 50 g startego parmezanu
- 3 łyżki orzeszków pini
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanego tymianku i oregano
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na oliwie z liśćmi szpinaku. Posól i popieprz. Odstaw. Roztop masło, wlej do niego mleko, wbij jajka i wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i chili. Wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki. Na koniec dodaj ricottę, parmezan, podsmażone orzeszki pini, zioła i szpinak z patelni. Lekko wymieszaj. Ciasto przełóż do formy na muffiny i posyp świeżo startym parmezanem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ostaw do studzenia.
Czas przygotowania: ok. 35 minut