Muffinki z kozim serem i pomidorami - idealna przekąska w plenerze
Coś pysznego na wycieczkę? Może słone muffinki, z dodatkiem koziego sera i suszonych pomidorów. Smaczne na ciepło i na zimno, będą wiec idealne na letnią wycieczkę.
Ruch na świeżym powietrzu, spacery, zwiedzanie - wszystko to wzmaga apetyt. Dobrze mieć więc przy sobie coś pysznego na przekąskę. Nie chcesz nieśmiertelnych kanapek? Postaw na słone muffinki.
Do przygotowania tych babeczek potrzebujemy: 100 g świeżego sera koziego, 125 g miękkiego masła, 3 jajka, 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietanki 18 proc., 12 suszonych pomidorów w oleju, 20 drylowanych czarnych oliwek, sól, pieprz.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Oliwki kroimy na pół, odsączone pomidory kroimy na małe kawałki.
W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Do ubitej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, drożdże i miękkie masło. Miksujemy jeszcze przez chwile, aż do idealnego połączenia składników.
Delikatnie mieszamy z masą oliwki, pomidory i pokruszony kozi ser. Wlewamy mieszaninę do foremek na muffinki. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Muffinki można podawać jeszcze ciepłe, jako przystawkę lub w temperaturze pokojowej podczas pikniku. (PAP Life)