Muffinki z serem, chili i słonecznikiem
Na imprezę w gronie znajomych - idealne!

Składniki
- 1 świeża zielona papryka
- 1 świeża czerwona papryka
- 100 g czarnych oliwek drylowanych
- 2 świeże papryki chili
- 500 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 ml oliwy z oliwek
- 250 g sera np. Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
- garść liści świeżej bazylii
- 3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.