Muffiny jagodowe
Smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 20 dag masła
- 22 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 15 dag jagód
- tłuszcz do posmarowania
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domiewszaj do niej jajka. Odłóż łyżkę mąki, resztę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy maślanej. Wlej mleko. Wymieszaj mikserem.
2. Jagody przebierz, oprósz odłożoną mąką. Owoce dodaj do ciasta i delikatnie przemieszaj łyżką. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je w środku tłuszczem. Do każdego wgłębienia nałóż porcję ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 35 minut.