Muffiny "Śliwka w czekoladzie"

Gęste i mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem śliwek kalifornijskich nasączonych rumem. Od nich po prostu nie można się oderwać. Pieczone w papilotkach i przykryte gęstą czekoladową polewą dłużej utrzymują świeżość – to kawałki ciasta czekoladowego "zapakowane" na kolejne dni do przegryzania na deser.

Muffiny "Śliwka w czekoladzie"
Muffiny "Śliwka w czekoladzie"materiały prasowe

Składniki

- podstawowe:

  • 200 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 g miałkiego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 130 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 140 ml mleka
  • 60 ml mocnej zaparzonej kawy (z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady

- polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady, posiekanej
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

- dodatki:

  • 12 śliwek kalifornijskich, na górę każdego muffina
12 porcji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao; wymieszać i odłożyć.

Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. W garnuszku zalać je rumem i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odstawić na 1 godzinę lub do czasu, aż cały alkohol wsiąknie w śliwki.

W drugim naczyniu umieścić jajka, olej, mleko, kawę, ekstrakt z wanilii i brązowy cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i nasączone rumem śliwki, wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto (do wysokości kilku milimetrów od górnego brzegu). Piec w temperaturze 160ºC około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

W garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu.

Muffiny polać gęstniejącą polewą czekoladową, na każdym położyć dodatkową śliwkę.

Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki z czekoladą":

Okładka książki "Moje wypieki z czekoladą"
Okładka książki "Moje wypieki z czekoladą"materiały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?