Muffiny z malinami i białą czekoladą
Walentynkowy patent dla dwojga!
Jeśli zapomnieliście zarezerwować stolik w eleganckiej restauracji, nie macie ochoty na seans w zatłoczonym kinie - spędźcie ten dzień spontanicznie i miło w domowym zaciszu. Nie ma większej frajdy niż gotowanie i pieczenie we dwoje! Nie od dziś wiadomo, że do serca trafia się przez żołądek. Nawet te najbardziej zatwardziałe zmiękną, kiedy spróbują wspólnie upieczonych muffinek. Zapach pieczonego ciasta, maliny i biała czekolada to idealne afrodyzjaki. Niech pomysł na wypieki w specjalnie przygotowanych do tego jednorazowych foremkach będzie dla ciebie inspiracją!
Składniki:
· 100 g masła
· 3 jajka, osobno białka i żółtka
· 150 g drobnego cukru
· opakowanie (40 g budyniu śmietankowego)
· 130 g mąki pszennej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 100 g śmietanki 30%
· 100 g posiekanej białej czekolady
· 150 g malin
· foremki aluminiowe na muffiny np. marki Gosia
Przygotowanie:
1. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać budyń wymieszany z mąką i proszkiem oraz śmietanę i połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać czekoladę i maliny, ciasto rozłożyć do dwóch foremek na muffinki.
2. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Nieco ostudzone babeczki wyciągnąć i dokończyć studzenie na kratce kuchennej. Babeczki można serwować z kremem z mascarpone utartego z cukrem waniliowym.
Smacznego!