Reklama

Reklama

Mule w sosie serowo pomidorowym

Z okazji zbliżających się Walentynek proponujemy spróbować swoich sił przygotowując dla drugiej połówki wykwintne i romantyczne danie – małże w sosie pomidorowym z dodatkiem serka topionego!

Składniki

  • ok. 1 kg muli (mogą być mrożone)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g serka topionego kremowego np. MSM Mońki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 szalotki
  • 3 dojrzałe pomidory
  • świeża bazylia
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania

Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2 - 3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem. 

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje